Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokraterna vill storsatsa på polisen: "Vi är ungefär tio personer färre än vid årsskiftet 2015"

Det är populärt att prata om den svenska polisen. Kristdemokraterna har en hel del att säga i ämnet. Och partiet går i täten när det gäller att satsa på lagens långa arm.

Annons

– Polisen utför en del av det som är samhällets kärnuppgifter, säger Andreas Carlson (KD), riksdagsledamot och medlem i polisens insynsråd.

Andreas Carlson var under måndagen på besök i Örnsköldsvik. Han hälsade på partikamraten Göran Brorsson, som också var med på besöket hos polisen, där Carlsson pratade med cheferna Kjerstin Svedberg och Dick Danielsson.

Kjerstin Svedberg, polischef i Örnsköldsvik, och Kristdemokraten Andreas Carlson.

– Det är inte mer komplicerat än att jag vill lära mig mer om hur polisen jobbar och vilka utmaningar den står inför, säger Carlson, som suttit i riksdagen i sex år.

Hur är läget inom polisen?

– Det är en del poliser som känner frustration, det kan jag känna när jag för mina samtal.

Varför är det så?

– Det är ganska många i yttre tjänst som anser att det är för få poliser ute på fältet.

LÄS OCKSÅ: Polis sågar sin egen organisation: "Det här är så nära katastrof som det kan bli"

Och det där vill Kristdemokraterna göra någonting åt. I vårbudgeten föreslog partiet en ökning på 2 000 poliser i Sverige fram till 2020. Nästa år vill Carlsons parti se 500 nya civilanställda som ska kunna avlasta polisen. Plus att Kristdemokraterna redan nästa år vill se att den nationella insatsstyrkan förstärks med hundra personer.

För stora region nord, som det heter efter omorganisationen som startade förra året, vill KD se 160 nya poliser och 50 civilanställda fram till 2020.

– En förstärkning med 210 polisanställda i region nord stärker polisens möjlighet att förebygga, förhindra och beivra brott, säger Carlson.

LÄS OCKSÅ: Misstänkt för mordförsök nekar till brott - åklagaren: "Bevisläget är gynnsamt"

Carlson är förvånad över att regeringen är så tyst i frågan om att förstärka polisen. Han utgår från att det kommer något i budgeten som ska läggas i höst.

– Av det som jag hört är det vi i Kristdemokraterna som vill satsa mest på polisen.

Det är ord som polischefen i Örnsköldsvik, Kjerstin Svedberg, tycker om:

– Det är tufft att fortsätta göra bra jobb när uppgifterna bara ökar – samtidigt som vi blir allt färre, säger hon.

Beskriv läget.

– Vi är ungefär tio personer färre än vid årsskiftet 2015. Det finns flera orsaker till att personalstyrkan minskat.

– Det råder större rörlighet i kåren än vad som varit fallet tidigare. Vi äldre byter kanske inte från polis till något annat, men de yngre är modigare.

Vad bör göras för att ni ska få det bättre?

– Man ska inte mörka att det för många är lönen som spelar stor roll. Poliser har inte höga löner i förhållande till vad som förväntas av dem och vad de kan råka ut för. Arbetstiderna är en annan orsak till att yrket inte lockar.

Mer läsning

Annons