Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med jobben i fokus

/
  • Förutom Anna Hedensjö Johansson, talade även Anders Rönmark, politisk redaktör på ÖA/TÅ samt Gabriel Ehrling, redaktör Liberal Debatt, om aktivism och företagsamhet i amerikansk politik.
  • Några av deltagarna under Åstadkommation.

Västernorrlands kommuner ska ha minst 4.0 i företagsklimatmätningar i framtiden.
Det säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Annons

Anna Hedensjö Johansson har tidigare arbetat på Almi Västernorrland/Jämtland och med inflyttning på Ånge kommun. Dessa samlade kunskaper använder hon sig av när det mer handlar om företagspolitiska frågor.

– Vi är politiskt obundna och jobbar bara med frågor om just företagspolitik och hur man ska underlätta för företagare, säger hon.

Mitt på dagen, mitt i sommaren och mitt i semestern, hölls enligt tradition Åstadkommation i Myckelgensjö under tisdagen.

Det är femte året i rad som det ges möjlighet att, oavsett politisk tillhörighet, diskutera småföretagande och tillväxt. Varje gång bjuds några föreläsare in som de samhällsintresserade deltagarna lyssnar till och därefter tas deras föredrag upp till diskussion.

Arrangörer för Åstadkommation är centerpartisten Emil Källström samt företagarna Frida Bylund, Markus Edlund och Jonna Jinton. Anna Hedensjö Johansson var inbjuden att tala om företagsamhet och hur hon tror att Västernorrland kan skapa fler arbetstillfällen.

– En fråga jag ställer mig varje morgon är "ska vi göra det lättare eller svårare för jobbskapare"?

Den samlade skaran samhällsintresserade kom snabbt fram till att om man underlättar för jobbskapare så får fler människor arbeten, fler företag startas, företag kommer att betala in mer moms och skatt och i slutändan blir det en bättre välfärd.

Anna Hedensjö Johansson pratade om företagsklimatet i Västernorrland och hennes ambition är att alla kommuner ska komma på 4.0 och över i företagsklimatmätningar.

– Jag är övertygad om att Västernorrland skulle kunna bli det första län där samtliga kommuner har minst 4.0 på den 6-gradiga skalan där företagsklimat mäts.

– Tänk att få säga en sådan sak, att vi är först i Sverige med det. Den mentala inställningen har jag, att det är möjligt för oss.

På frågan vilka områden hon skulle vilja att det satsas på i kommande budget svarade hon:

– Att arbetsgivaravgifter för unga inte höjs, att RUT-avdragen finns kvar och att det satsas på kompetenshöjning med mer skräddarsydda yrkesinriktade utbildningar.

Mer läsning

Annons