Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsviksborna tryggast i länet: "Har jobbat in ett bra koncept"

Enligt en ny undersökning från Kvalitetsindikatorer i Göteborg AB står det klart att Örnsköldsvik är en av de tryggaste kommunerna i länet. Åtminstone enligt medborgarna själva.

Annons

300 slumpvist utvalda personer mellan 16 och 85 år i Örnsköldsvik blev i en nationell mätning tillfrågade om hur trygga de känner sig i staden och närområdena. Om siffran 1,06 på det nationella problemindexet är svårtolkad så talar kommentaren "mycket lågt problemvärde" sitt tydliga språk.

– Vi är en otroligt trygg kommun. De här siffrorna har vi ju dessutom haft tidigare. Så det är ju ett tecken på att våra medborgare känner sig trygga, säger Kerstin Svedberg, lokal polisområdeschef.

Kerstin Svedberg, lokal polisområdeschef, anser att god samverkan ligger bakom trygghetssiffrorna.

Det är under en presskonferens i Örnsköldsviks kommunhus som siffrorna presenteras. Mätningen, som görs ungefär vart tredje år, baseras på enkätfrågor kring utomhusmiljö, utomhusstörningar, oro för att utsättas för brott, konkret känsla av otrygghet, utsatthet för brott och polisens agerande mot problemen.

– Vi ser att det är ett mycket lågt problemvärde i Örnsköldsvik, jämfört med andra kommuner i liknande storlek som man har radat upp i samma trygghetsmätning, säger Birgitta Edin-Westman, samordnare på Brottsförebyggande rådet.

De få problemområden som ringats in i underskökningen rör mopeder i bostadsområden och oro för inbrott.

Vilka insatser skapas när ni ringat in problemområden?

– Det är lite komplexa svårigheter när det gäller mopedkörning till exempel. Vi försöker jobba utefter den problembild man kommer fram till, säger Kerstin Svedberg.

– Tittar man på Örnsköldsvik så har vi under många år haft en otroligt bra samverkan mellan polis, kommun och andra externa myndigheter. Så jag tror att vi har jobbat in ett bra koncept.

Per Nylén, Birgitta Edin-Westman och Per Lindmark.

Ett tajt sammarbete mellan institutioner och civila är något som samtliga representanter på mötet tillskriver de bra siffrorna.

– Det breda, gemensamma arbetet är det viktiga här. Det är det vi är rädda om, så att man inte slappnar av och säger att nu är det bra. Då är risken att vi tappar något område, säger Per Lindmark, säkerhetschef på Örnsköldsviks kommun.

– Det sporrar till att vi fortsätter på den inslagna vägen när det gäller samverkan, för att hålla ner siffrorna även framöver, tillägger Per Nylén, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Problemindex för kommuner i länet

Örnsköldsvik: 1,06 - Mycket lågt problemvärde

Härnösand: 1,43 - Normalvärde

Sundsvall: 1,18 - Lågt värde

Timrå: 1,71 - Något högt

Kramfors: 1,40 - Normalvärde

Sollefteå: 1,59 - Normalvärde, något högt

Källa: Kvalitetsindikatorer i Göteborg AB

Mer läsning

Annons