Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusförslagen krävdes tillbaka efter mötet: "De döljer beslutsprocessen"

Efter hälso- och sjukvårdsnämndens senaste möte krävdes arbetsmaterialet gällande akutkirurgin i Örnsköldsvik och Sollefteå tillbaka när mötet var avslutat. Nu höjs kritiska röster. " Min tolkning är att man inte vill ha en allmän debatt", säger Gunnar Fors (V).

Annons

Hälso- och sjukvårdsnämndsmötet som hölls den 15:e juni 2016 handlade om akutkirurgin i Örnsköldsvik och Sollefteå. Tre arbetsförslag gällande framtiden för akutkirurgin presenterades .

Oppositionspolitiker Gunnar Fors (V) var med på mötet och han säger att förslagen de fick ta del av krävdes tillbaka efter mötet.

– De visade ett bildspel och delade ut åhörarkopior på detta bildspel. Men efter mötet ville de ha tillbaka åhörarkopiorna, vilket är ovanligt. Normalt sett brukar vi få behålla materialet som vi får på mötena, säger han.

Gunnar Fors (V) tror att en av anledningarna är att frågan om den akuta kirurgin i Örnsköldsvik och Sollefteå har väckt många känslor bland allmänheten.

– Min tolkning är att man inte vill ha en allmän debatt. Man förklarar det med att man inte vill gå ut och oroa med något som inte blir av. Men det här är reella hot mot akutkirurgin i Örnsköldsvik och Sollefteå, säger han.

Lars Rocksén är vice ordförande på läkarföreningen Ångermanland och var inte med på mötet. Han säger att även informationen till facket är knapp.

– Vi i det fackliga har rätt enligt medbestämmandelagen att vara med från början. Men om de har börjat presentera beslutsunderlag för politiker har vi redan passerat viktiga startpunkter där vi inte ens är informerade om att det här kommer att hända. Jag tycker det är att dölja beslutsprocessen från oss som ska vara involverade, säger han.

Soledad Henriquez (KD) var också med på mötet den 15 juni och bekräftar att de fick ta del av förslagen under mötet men också att man ville ha tillbaka åhörarkopiorna efteråt.

– Det stämmer, säger hon.

Även Soledad Henriquez (KD) menar att det är märkligt med tanke på den diskussion om öppenhet som har pågått inom landstinget.

– Vi har ju haft den här diskussionen i ett år nu och några av oss politiker har markerat att det är viktigt att ha en insyn för allmänheten och för oss förtroendevalda, säger hon.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back säger själv att anledningen till att åhörarkopiorna krävdes tillbaka efter mötet är att det var ett arbetsmaterial och att det inte var något konstigt med beslutet.

– Det var ett okej hanterande för ett arbetsmaterial är ingen offentlig handling.

Hon håller inte heller med om kritiken som har framförts.

– Det finns inga färdiga förslag och utifrån det finns det ju ingenting att ta ställning till. Då vet jag inte vad värdet är att ha ett sådant material till allmän diskussion, säger Ewa Back.

Ewa Back (S) tycker att hanterandet av åhörarkopiorna var helt okej.

Men Gunnar Fors (V) tycker att det inte finns någon anledning att hemlighålla informationen.

– Jag tycker ju att det här är viktig information. Huvuddragen borde vara upp till diskussion. Det finns ingen anledning att hemlighålla det, säger han.

Mer läsning

Annons