Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartnos äntligen framme hos Henrik

/

Henrik Fjällström har en festlig kamrat.
Vad annat säga om en som sänder iväg en tygapa att resa genom landet – helt på egen hand?
– Jo, han har sida idéer, säger Henrik om polaren Ingvar Nilsson.

Annons

Historien om den svarta kramdjursapan är ganska knäpp, egentligen.

Tanken var att någon i Halmstadtrakten skulle kassera den lilla apan. Men Ingvar "Nisse" Nilsson hittade apan och tyckte att den var värd ett betydligt längre liv – plus en Sverigeresa som inte går av för hackor.

– Jag och "Nisse" har varit arbetskamrater när vi byggde kraftvärmeverk. Det var flera månader sedan jag fick reda på att han hade något på lut, säger "Henke".

Apan som Nisse tog hand om försågs med en lapp som informerade om att resan startade i Halmstad, och att Svartnos, som han döptes till, skulle till Henke i Örnsköldsvik.

Inte mer än så. Avsändaren Nisse önskade också att de som kom i kontakt med apan kunde skicka mejl; så att Nisse kunde hålla lite koll på var det lilla djuret befann sig.

Ungefär så. Inget paket, ingen post – allt Nisse gjorde var att lämna apan till sitt reseöde.

– Varken jag eller Nisse har väl trott att det här skulle funka. Egentligen är det tekniskt omöjligt om man bara lämnar en apa var som helst, men nu är han ju här, säger Henke.

Det var Daniela Nyström som på lördagen fann apan ensam sittande på Resecentrum i Örnsköldsvik. Daniela tog med sig krabaten hem till Själevad över natten, men på söndagen bar det iväg till Henke på Hermelinvägen i Kroksta.

Det finns ganska bra med dokumentation om vad Svartnos varit med om under sina månader på resa. Bland annat har apan varit på Arlanda, där någon empatisk person sett till att Svartnos fick resesällskap i form av den lilla björnen ARNe, som också kom till Henke på söndagen.

– Jag fick ett meddelande om att Svartnos hade kommit till Örnsköldsvik, men när jag kom till Resecentrum hittade jag honom inte i lördags. Vilken tur att Daniela tagit så väl hand om honom, säger Henke.

Läs mer: Det här blir framtiden för Svartnos.

Mer läsning

Annons