Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vilken käftsmäll: Ali – världens störste genom tiderna är död"

Smällen ekar i hela världen.
Muhammad Ali är död.
Han blev blott 74 år gammal.

Annons

Läs också: Världens främste boxare – helt plötsligt slogs Muhammad Ali i Nolaskolan

Läs också: Muhammad Ali är död

Hur länge man än håller på att mäta och stöta och blöta så kommer man inte fram till ett vattentätt svar om vem som är världens största idrottare genom tiderna.

Men om man ändå ska ge sig på en gissning så är det klokt att säga Muhammad Ali.

In the beginning hette han Cassius Clay, men kort efter att han tagit mästarbältet av oslagbare Sonny Liston så bytte han namn till Muhammad Ali.

Ali försvarade sitt bälte icke mindre än 19 gånger. Han spöade skiten ur hårdkokta fighters som George Foreman och Joe Frazier – och han dansade undan smällar som hade skickat vem annan som helst i en omloppsbana runt jorden.

Muhammad Ali ärden av de största som haft sämst förmåga att knocka motståndare, men likväl är det han som sett till att mest av alla krama musten ur sina motståndare.

Hur?

Jo, han har dansat och dansat och dansat tills killen i den andra ringhörnan inte orkat längre. Sedan har det sett ganska enkelt ut för Ali att skicka sina motståndare i canfasen.

Briljant, är ordet som ofta använts om Ali. Jo, i ringen var han enastående. Men så fort han tog av sig handskarna och öppnade munnen så hade en annan taktik. Ali är den som mer än alla andra ägnat sig åt att försöka prata ned sin motståndare.

Nu är det färdigsurrat från den ringhörnan. Mästare kommer och går. Ingen vet som är mästare nu, men det visste man på Alis tid.

Det var han som var mästaren.

1965 var Ali i Örnsköldsvik.

Inte klokt, egentligen. Oklart exakt varför han var där, men i Nolaskolan var han och gav ett antal uppvisningsmotståndare på käften.

Nyligen berättade vi om Alis besök på Nola. De som var där kommer inte att glömma, så klart. Ingen glömmer Ali.

Nu är handskarna kastade, men dansen fortsätter han garanterat med där uppe.

Mer läsning

Annons