Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro i brukarleden och hos anhöriga

Nästa år vill regeringen få till stånd en översyn av hela LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.
Den praxis som utvecklats innebär inskränkningar i den hjälp som tidigare beviljats.

För att få personlig assistans i dag krävs behov av hjälp med personlig hygien, måltider, av- och påklädning, kommunikationssvårigheter eller annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper.

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen har medfört ytterligare inskränkningar. Sökande som ska beviljas annan hjälp, som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade, ska endast medges vid psykiskt funktionshinder.

Det här slår mot dem med svår epilepsi.

– Klart är att det finns en oro bland personer med svår medicinsk problematik över vilka konsekvenser det här kan få. Den oron delar vi. Den nya översynen av lagen vet vi inte vad den kommer att innebära heller.

Det säger Catarina Hederberg, juridiskt sakkunnig på Frösunda Omsorg.

Finns det inte ett behov som ryms inom det ovan nämnda och som överstiger 20 timmar i veckan får kommunen ta över ansvaret.

– Förlorar man sitt beslut inom personlig assistans försämras livskvaliteten avsevärt. Intentionen med lagstiftningen är att personer med ett stort hjälpbehov ska kunna leva sitt liv som alla andra.

I februari kom en annan dom från Högsta förvaltningsdomstolen som tog av en epileptiker med mycket frekventa och svåra anfall hans assistans.

– För personer som är i behov assistans och inte får det, innebär det stora konsekvenser för deras liv och livssituation. Det här är en väldigt utsatt grupp, säger Catarina Hederberg.