Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroande låg lön för lärarna

Vi delar mycket av Göran Ljungboms (M) åsikter om skolan i Timrå. Skolan har i många år varit på väg åt fel håll i Timrå med kraftigt sjunkande kunskapsresultat. I olika mätningar har Timrå kommun legat sämst till eller bland de sämsta av alla kommuner i Sverige.

Detta är en oroande trend som måste brytas. Baserat på modern skolforskning är det uppenbart att det behövs insatser för att stärka de elever som har störst behov samt insatser för att stärka såväl lärarrollen som det pedagogiska ledarskapet. I avsaknad av ekonomiska resurser för att kunna göra detta stagnerar skolor.

Ingen annan faktor är dock så viktig för skolans kvalitet som en kompetent och engagerad lärarkår. Välutbildade, behöriga och engagerade lärare är grunden för en skola där eleverna får goda resultat i en god studie­miljö. En viktig del i detta är att läraryrkets attraktionskraft ska höjas. Det krävs en rad åtgärder för att fler ska välja att utbilda sig till lärare. Ett ansvar som både ligger på Sverige som nation och Timrå som kommun. Vi måste satsa på våra lärare. I dag ligger Timrå i ett sämre lönesnitt än närliggande kommuner som Sundsvall och Härnösand. Med det budgetförslag som nu antogs av den styrande majoriteten (S + V) finns det fina ord – men otillräckliga resurser för att genomföra de nödvändiga insatserna. I praktiken är utrymmet för nya insatser mycket be­gränsat i budgeten. Därmed riskerar de påstådda satsningarna innebära mer av samma politik – som hittills inte lyckats.

Vi ser gärna en samförståndslösning, vi sitter inte på alla svaren. Det gör inte heller M eller S. Men om nu det har funnits en önskan om detta så kanske vi inte haft en av Sveriges sämsta skolor?

Göran, det är därför vi har ett politikerförakt i kommunen. De etablerade partierna har fokuserat på andra saker än kommunens kärnområden och det som är viktigaste för medborgarna. Nätverk Timrå blev valets stora vinnare och fjärde största parti. I jämförelse med Moderaterna sitter vi inte och sover i stolarna och hoppas på bättre tider, utan vi tar strid för skola, vård och omsorg.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel