Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroande trend ökar risken för hiv-smitta

Antalet hiv-smittade ökar i Sverige, liksom antalet klamydiafall.
– Det är en oroväckande varningsklocka. Risken med smittspridning av hiv i länet ökar också med antalet klamydiafall eftersom det smittar på liknande sätt, säger smittskyddsläkaren Hans Boman.

World Aids Day uppmärksammar i dag den dödliga sjukdomen för tjugonde året i rad.

I Sverige ökar antalet hiv-smittade och ett flertal personer dör varje år i aids. 2007 anmäldes 541 nya fall av hiv, enligt Smittskyddsinstitutet, vilket är den högsta siffran sedan 1986. 20 av de fallen registrerades i Västernorrland.

– Anledningen är främst de asylsökandes hälsokontroller, men vi har ungefär 80 hiv-positiva personer inskrivna på infektionskliniken för återkommande kontroller, säger Hans Boman.

Han tror att ökningen kan bero på att massmedia inte längre uppmärksammar sjukdomen lika intensivt som på 1980-talet. Dessutom kritiserar han skolornas sex- och samlevnadsundervisning.

– Hiv och klamydia smittar på samma sätt, men skillnaden är att hiv-viruset inte går att bota. Den som har oskyddat sex måste vara medveten om att han eller hon utsätter sig för risken att få en livslång sjukdom. För även om det finns bromsmediciner som håller sjukdomen i schack så blir den smittade personen aldrig mer frisk. Och det är ingen lek, säger Hans Boman, smittskyddsläkare på Sundsvalls sjukhus.