Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orolig helg efter att ha läst min journal på 1177 – sjukvårdspersonal borde ha informerat mig

Nu kan även vi som bor i region Västernorrland läsa vår journal på 1177 – på både gott och ont. Jag var på sjukhuset för att undersöka om jag hade sömnuppehåll på natten. Efter en vecka gick jag in på min journal på 1177 för att se om något svar skickats till vårdcentralen. Då fick jag till min förvåning läsa att jag hade många sömnstörningar och uppehåll på natten och att vårdcentralen borde kolla så att jag inte har hjärtsvikt.

Det stod även att det kan vara så att jag har underliggande sjukdom som inte visade sig i sömnapnéundersökningen, grundat på dåliga värden i övrigt.

Jag upptäckte att dessa anteckningar från sjukhuset varit inne nästan en vecka utan att någon personal kontaktat mig – varken på telefon eller via brev.

Jag är 70 plus. Vems är felet att jag som patient kan läsa min journal innan någon på vårdcentralen gjort det?

Jag ringde och pratade med en sköterska som medgav att det var helt fel att man som patient kan läsa otrevliga saker om ens hälsa innan sjukvårdspersonal tagit del av dessa. Hon visste inte vad det berodde på.

Jag som patient ringde direkt till vårdcentralen och fick komma och undersöka om jag hade hjärtsvikt, vilket jag gudskelov inte hade, men hela helgen gick åt till ångest och oro.

Region Västernorrland borde gå igen sina rutiner så att inte gamla ensamma människor ska får läsa otrevliga saker om hälsan innan någon från vårdcentralen tagit kontakt.

Birgitta Smith, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel