Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orolig mormor: Mitt barnbarn ska nu behöva korsa E14 och järnvägen för att komma till bussen

Annons

Mitt barnbarn går i klass 8 Bergsåkers skola. Han har haft skolskjuts till skolan från första dagen han började skolan. Men hösten 2017 fick hans föräldrar avslag på ansökan om skolskjuts. Med anledning av detta tog de kontakt med Sundsvalls kommun och frågade om det hade blivit nya regler. De fick nej till svar, och detta är motiveringen till varför de fick avslag på ansökan: "Han är stor nu, snart 15 år och då bedömer kommunen att han skall klara sig själv och kunna åka buss till skolan i Bergsåker."

De blev också upplysta om att inte var någon idé att överklaga beslutet till förvaltningsrätten för de har så lång väntetid. Föräldrarna upplyste om att hans syster har haft skolskjuts från första dagen hon börjat skolan och till klass 9. Alla barn som tidigare har bott efter denna väg i Kolsta har fått skolskjuts till och med klass 9.

Sundsvalls kommun har lämnat detta förslag på hur deras son ska ta sig till skolan: Han skall gå från sin bostad 1,5 kilometer västerut (motsatt riktning från skolan). Där skall han gå över järnvägsövergången och korsa E14, och där finns en busshållplats. Han skall sedan åka buss till Navet, 5–6 kilometer därifrån, och till sist skall byta till en buss till Bergsåker, ytterligare 4 kilometer bort.

Kolsta byväg är en grusväg och är belägen nedanför järnvägen. Det finns ingen gatubelysning och inga gångbanor. Inom kort kommer en del av Kolsta byväg att flyttas närmare Selångerfjärden på grund av bygget av triangelspåret. Under byggtiden kommer det att bli tung trafik av lastbilar, arbetsmaskiner, traktorer med mera på vägen.

För Plus-kunder (från februari): Tågsatsning i Sundsvall efter statlig uppgörelse – byggstart nästa år: "Oerhört viktigt"

Under hösten och vintern är det mörkt på morgonen vid sjutiden och även mörkt på eftermiddagen. Det är också tät trafik på E14 både på morgonen och eftermiddagen av bussar, timmerbilar och personbilar – då alla skall till och hem från jobbet – vilket gör det svårt att korsa vägen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Min fråga är: Är det någon skillnad i utveckling på barnen före hösten 2017 och nu? Före 2017 har ju alla barn som bott efter denna byväg fått åka skolskjuts till och med klass 9. Ni har vid förfrågan uppgett att det inte är några nya bestämmelser, varför får då inte mitt barnbarn åka skolskjuts? Det är ju framför allt under den mörka årstiden då det kan vara både snöstorm, kallt och oplogat som det inte är så roligt att promenera på byvägen till och från busshållplatsen. Nu är det snart jullov och det ju skönt för skoleleverna, och även för mormor och morfar som ställer upp och skjutsar till och från skolan när det behövs.

Men det är ju tre terminer kvar innan vårt barnbarn går ut klass 9, så det är väl bara att hoppas att mormor och morfar får vara friska, för någon ändring lär det väl inte bli?

Mormor Berit

Sundsvalls kommun har fått möjlighet att bemöta insändaren men valt att avstå.

Läs också:

Arg pappa: Dottern fick inte åka med på grund av en liten spricka i busskortet

Bedrövligt av kommunen – det är problematiskt nog att ha barn med särskilda behov

Nu drabbas barn i ytterområdena – varför helt plötsligt neka skolskjuts?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel