Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orolig trafikmiljö vid förskola i Kovland – rektor fick agera parkeringsvakt

Parkeringsvakter, koner och skyltar – drastiska åtgärder har krävts för att lösa de säkerhetsproblem som uppkommit när barnen lämnas av.
– En dag blev en mamma med ett barn på armen nästan påbackad, säger ett vittne.

Enligt uppgifter till Sundsvalls Tidning har det varit som värst på morgon och eftermiddag när föräldrar ska lämna av sina barn.

– De körde helt galet in på parkeringen och parkerade kors och tvärs. Vi har nästan blivit nermejade, säger vittnet.

På förskolan finns det en parkering avsedd för personal och föräldrar till barnen. Enligt personen som ST har pratat med är det främst de bilar som ska lämna av vid Vallens skola som orsakat problemen – trots att det finns en annan parkering avsedd för att lämna och hämta skolelever.

– Det började nu i höstas. Jag tror att det är för att de öppnade en till avdelning på Vallens skola och det blev för mycket bilar.

Personen berättar också att det har hänt att begravningsgäster har haft svårt att hitta en parkeringsplats då föräldrar redan parkerat vid parkeringen avsedd för kyrkan.

Läs också: Osäker trafikmiljö vid Matfors skola

Både föräldrar och personal uppmärksammade Vallens skola om sin oro. Då ställde rektor, skyddsombud och vaktmästare upp som parkeringsvakter och förklarade för föräldrarna vad som gäller. Nu är det skyltat och koner är uppsatta för att tydliggöra vad man får och inte får göra.

Annlouise Selin, rektor på Vallens skola, säger att de har mötts av positiva reaktioner efter samtal med föräldrar.

– Av alla vi pratade med så var det bara några som tyckte att det var lite för långt att gå. Men de allra flesta förstod vår oro, säger hon.

Förändringarna har också gett resultat – det har blivit lugnare.

– Det har lugnat ner sig avsevärt men det finns de som gör som de vill i alla fall. De flyttar isär koner, lämnar av och kör ut. Vi får se vad tiden utvisar när det gått ett tag, säger uppgiftslämnaren.

Annlouise Selin, säger att en anmälan till arbetsmiljöverket skulle kunna bli aktuell om problemen ändå fortsätter men tror inte att det kommer vara nödvändigt.