Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oron: Läkarutbildning hotas – av besparingar på Sundsvall sjukhus

Utbildningen vid läkarprogrammet i länet riskerar att drabbas om landstinget genomför besparingar vid Sundsvalls sjukhus.
Den oron uttrycker Jonas Wallvik, överläkare och universitetslektor vid läkarutbildningen i Sundsvall.

Annons

Fokus i landstingets besparingsarbete är eventuellt är på väg att driva in från Ådalen och även lägga sig som mörka moln över Sundsvalls sjukhus. Men konsekvenserna av ännu en partiell nedmontering av resurserna vid Sundsvalls sjukhus kan ge svåra konsekvenser för hela Landstinget Västernorrland.

Den regionala läkarutbildningen som pågår i Västernorrland lyfts fram som en ovärderlig ingrediens i försöken att rekrytera framtidens doktorer i länet.

Kan en bantning på Sundsvalls sjukhus få konsekvenser för läkarutbildningen?

– Ja, det kan den få. Man har detaljerade krav från universitetets sida på hur bemanningen ska vara. Det måste finnas handledare för studenterna och då måste vi ha alla subspecialiteter besatta. Man måste kunna hålla uppe nivån i de basala verksamheterna, säger Jonas Wallvik, som även är ordförande vid Medelpads läkarförening.

Han pekar även på att bemanningen i specialistvården redan i dag ligger på en ganska bräcklig nivå vid många kliniker i Sundsvall.

– Det är så pass skört så om ett par tre individer inom en sektor säger att nu slutar vi så blir det ett hål där, säger Jonas Wallvik.

Han menar att ett sparkrav riktat mot Sundsvalls sjukhus riskerar att sätta igång en ond spiral där det är svårt att förutse de slutgiltiga konsekvenserna. Ändå pekar Wallvik på att sjukhuset i Sundsvall nyligen lyckats öppna upp en halv lungavdelning för just nu nio patienter, vilket han ser som mycket positivt.

– Norrlandspolitikerna har varit överens om att den regionaliserade läkarutbildningen har varit en modell för att förbättra möjligheten till en framtida läkarförsörjning, säger Wallvik.

Ett annat hot mot den regionaliserade läkarutbildningen som bedrivs i Sundsvall, Luleå/Sunderbyn och Östersund har varit att den orsakar ett årligt underskott med 15 miljoner kronor hos Umeå Universitetet. Lärosätet i Västerbotten har därför hotat med att lägga ner utbildningen vid en av de tre orterna, men där är man nu på väg att nå en lösning.

– Det såg mörkt ut i våras med låsta positioner, men nu finns en samsyn om vikten att behålla den utbildningsmodell som vi byggt upp. Vi kommer att bli överens inom kort – bara detaljer återstår, säger Kenneth Robarth, utbildningschef i Norrbottens läns landsting till Läkartidningen.