Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-kval ändå för kritiserat Sverige

Kritiken från flera av de svenska stjärnorna var hård efter uttåget ur handbolls-VM.
Inför OS-kvalet – som Sverige trots allt är klart för – kan det bli förändringar i ledarstaben.
– Vi får väl göra en utvärdering efter detta mästerskap och kolla på allting, sade Sabina Jacobsen.

Annons

Sveriges VM tog abrupt slut i och med förlusten med 19–26 mot värdnationen Danmark redan i åttondelsfinalen. Laget tog sig igenom gruppspelet med bara en enda tappad poäng, mot Nederländerna. Men världsstjärnan och spelfördelaren Isabelle Gulldén vill ändå inte riktigt kalla det för ett fiasko.

– Att åka ut mot Danmark – nej. Att åka ut redan i åttondel – ja.

Gulldén var en av flera spelare som efter matchen i Herning var kritisk till lagledningen.

– Egentligen behöver vi bara någon som ryter till och berättar vad vi ska göra. En utskällning, det behöver vi ibland. När vi kommer in i de här perioderna är vi lite för svaga, sade hon.

Är det Sivertsson (Thomas, förbundskaptenen) som bör kliva in där och skälla mer?

– Ja, det kan han göra. Jag tycker alla egentligen kan göra det. Vi har sagt att vi ska försöka ha högt i tak. Det är så jäkla svårt alltså.

Thomsen lämnade

När Sverige tog brons på EM för ett år sedan leddes laget av Thomas Sivertsson och danskan Helle Thomsen, som delade på förbundskaptensuppdraget. Paret tog över efter Torbjörn Klingvall, som slutade efter att det skurit sig med spelartruppen.

I somras lämnade Thomsen plötsligt det svenska landslaget och hänvisade till att hon och Sivertsson hade olika handbollsfilosofi.

Flera spelare i den svenska truppen har sagt att de är ledsna över att Thomsen lämnat, och att de främst saknar hennes energi.

– Alltså det har man ju sagt före mästerskapet. De två var en bra match liksom, sade Gulldén.

Om tre månader väntar ett OS-kval – som Sverige blev klart för tack vare resultaten i måndagens åttondelsfinaler – och om ett år spelas EM på hemmaplan i Sverige.

Att någonting måste hända fram till dess var de flesta överens om. Detta något skulle kunna vara att ta in en annan person som komplement till Sivertsson, även om spelarna efter Danmarksmatchen mest sade det med konstpauser och kroppsspråk.

– Jag vill inte kommentera det, sade Sabina Jacobsen, som har Helle Thomsen som tränare i klubblaget Midtjylland till vardags.

– Jag vet inte, sade Gulldén, och ryckte på axlarna som svar på frågan om hon skulle önska att någon ytterligare kraft kom in i ledarstaben.

"Har givetvis försökt"

Thomas Sivertsson själv hade svårt att bemöta kritiken efter matchen.

– Vad ska jag säga? Jag har försökt göra mitt allra bästa, förberett för match hundraprocentigt. Jag tycker att jag har haft rätt mycket energi på bänken i de matcher vi har spelat, sade han.

– Jag har givetvis försökt att hitta lösningar.

Direkt efter förlusten kunde han själv inte svara på om han vill fortsätta jobbet, men stängde inte helt dörren för att ta in någon annan ledare.

– Vi får utvärdera givetvis, det får landslagsledningen också göra.