Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-satsningen fortsätter – men inte i mixedcurling där Anna och Oskar vann SM-guldet

Två starter – två segrar.
Anna Hasselborg och Oskar Eriksson är hundraprocentiga i SM.
Men att satsa vidare på nya OS-grenen mixeddubbel är inte aktuellt – trots att dom är bäst.
– Nej, det är fortfarande lagspel som gäller, säger Oskar Eriksson.

Annons

Mixed-SM i Testebo curlinghall blev en succé. Hela den svenska curlingeliten, som också är lika med världseliten, var på plats och gjorde upp om medaljerna.

Men de fem par som satsar på den nya OS-grenen, med VM senare i vår, fick lämna tomhänta. Till exempel åkte hemmahoppen Per och Camilla Noreen från Gävleklubben CK Granit ut redan i gruppspelet.

En missräkning förstås.

– Vi förlorade "fel" matcher i gruppen och missade kvartsfinal. Inte bra, suckade Per Noreen samtidigt som han tittade på en taktisk och långdragen men spännande final mellan Anna Hasselborg/Oskar Eriksson som till slut drog det längsta strået mot superrutinerade duon Per Carlsén och Margaretha Sigfridsson.

Oskar, som är en av Sveriges ledande curlingspelare i Lag Edin, har ett brons från OS i Sotji 2014 som reserv. Om två år i Sydkorea är han given i Niklas Edins lag som går för OS-guld. Anna Hasselborg, som har en bakgrund i CK Granits storsatsning för några år sedan, spelar för Sundbyberg normalt och satsar lika hårt hon på lagspel.

– Vi spelade mixed-SM ihop för tre år sedan och vann då också. Men byta gren? Nej, det går inte, säger Oskar Eriksson.

Förbundet har valt att ge de spelare som vill satsa på mixedspel chansen att kämpa om OS-platsen i två år framöver och då spelar det ingen roll att såväl alla semi– som finallag inte satsar på mixedspel.

– Men vi trivs extremt bra ihop, säger Anna Hasselborg. Och att komma hit till Gävle och spela är som att komma hem för mig. Det är alltid supertrevligt och kul.

Varför är ni så bra tillsammans?

– Vi fungerar bra ihop. Jag har valt att spela med Oskar för att han är den bästa, skrattar Anna.

Själva finalmatchen svängde fram och tillbaka. Efter fyra omgångar ledde Anna och Oskar med 5–1, men rutinerade Per Carlsén från Sundsvall och Margartha Sigfridsson, som ledde sitt lag till OS-final i Sotji för två år sedan, gav sig inte. I omgång fem tog de en tvåa och i sjätte omgången en trea och matchen var vänd. Men i sjunde omgången visade Anna och Oskar var skåpet skulle stå och tog en fempoängare. Därmed var matchen avgjord.

– Jag gjorde några missar i sjunde och då var det kört, konstaterar Per Carlsén.

Anna Hasselborg och Oskar Eriksson kunde jubla över ännu ett SM-tecken.

– Vi är faktiskt helt obesegrade på två starter i mixed-SM. Inte illa, menade Anna.

LÄS MER: Sveriges bästa curlare på plats i Gävle när SM startade

LÄS ÄVEN: En OS-plats på spel när SM avgörs i Gävle