Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkerhet råder kring framtiden för industrin

SCA stänger en pappersmaskin på Ortviken samtidigt som orosmolnen hopar sig över Kubal.
Men SCA planerar även att investera mångmiljardbelopp i massafabriken Östrand.
Sammantaget ger det en kluven bild av framtiden för industrin i Sundsvall och Timrå – frågan är hur det blir med jobben?

– Jag har en positiv bild av utvecklingen sett till utvecklingen framåt, men det känns förstås oroligt på till exempel Kubal, säger Mikael Eriksson, chef för Arbetsförmedlingen i Timrå.

2015 har kantats av både bra och dåliga nyheter när det gäller industrin i Sundsvall och Timrå. Medan SCA drar ned på pappersbruket Ortviken så har bolaget plöjt ned en halv miljard kronor i Tunadals sågverk och dessutom tagit beslut om en mångmiljardsatsning på massafabriken Östrand. När det gäller Kubal väntar personalen på besked. Aluminiumpriset sjunker som en sten. Ägaren har aviserat att verksamheten ses över.

– Det vi har hört är det ni journalister har sagt, att vår ryske vd har uttalat sig i något massmedia, säger Stefan Hultman, ordförande för IF Metall på Kubal.

Läs om den ryske ägaren som överväger att avveckla Kubal:

Från 2008 till och med 2013 försvann över 1 000 industrijobb i Sundsvall. När SCA stänger sin äldsta pappersmaskin på Ortviken före årsskiftet försvinner ytterligare 95. Drygt 5 130 personer arbetar i dagsläget inom industrin i kommunen. Motsvarande siffra för Timrå är 1 085.

Att SCA:s miljardsatsning i Östrand ska leda till fler industrijobb på massafabriken är lätt att tro, men enligt SCA kommer satsningen i huvudsak att skapa jobb utanför fabriksgrindarna.

Läs mer om "Största industrisatsningen sedan andra världskriget":

För att Östrand ska kunna fördubbla sin produktion krävs mer råvara. SCA räknar med att detta kommer att skapa 500 till 600 arbetstillfällen inom skogsbruket och transportsektorn. Dessutom kommer den ökade hanteringen av de färdiga produkterna leda till cirka 120 arbetstillfällen, enligt SCA. Hur stor del av jobben som kommer att skapas i regionen är oklart.

– Tunga investeringsbeslut som bland annat SCA styrelse sagt ja till känns ju oerhört positiv. Den stora betydelsen med industrins närvaro i Sundsvall och Timrå är ju hur denna bransch även driver på tillväxt i andra branscher. Då tänker jag på positiva sysselsättningstal inom till exempel IT, teknik, bygg, ekonomitjänster, skogsbruket och transportsektorn, säger Mikael Eriksson.

När det gäller industristadens framtid så vill inte Stefan Hultman spekulera. Han konstaterar att minskningen av personalstyrkan på Kubal ska ses som en följd av ombyggnationen som gjort produktionen både renare och effektivare.

Vad säger du när du pratar med unga människor om jobb och en framtid inom industrin?

– Det är intressanta jobb. Industrin ser inte ut nu som för tjugo år sedan. Det är mycket teknik. Förr grävde man mer med händerna, nu använder man skallen mer. Det pratar vi alltid om, säger han.