Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkra lekplatser – nu rivs lekutrustning på 100 skolor och förskolor

På måndagen startar Drakfastigheter arbetet med att plocka bort all hemmabyggd lekutrustning som finns på kommunala skolor och förskolor.
De uppfyller inte säkerhetskraven.

Annons

– Vi borde ha gjort det här tidigare. Det har att göra med säkerhet och att försäkringsbolagen ställer krav. Utrustningen som har satts dit av föräldrar uppfyller inte kraven och det finns inte heller några underhållsplaner.

Det säger Peter Johansson, driftschef på Drakfastigheter. Nu blev det tydligt efter den årliga externa revisionen att åtgärder måste vidtas.

Inte bara de skolor och förskolor som fått anmärkningar ska få besök, för att vara på den säkra sidan blir det en förnyad kontroll på alla övriga också.

Arbetet kommer att pågå till och med vecka 48.

– Det här är viktigt, det handlar om barnens säkerhet.

Barn- och utbildningsförvaltningen arbetar också med ett projekt om giftfri miljö. Och mycket av det som det har riktats anmärkningar mot vid besiktningen ingår även där, som pallar, däck och kabeltrummor, de klassas som osäkra inslag i lekmiljön.

Det rör också lekhus, rutschbanor, ribbstolar, diskbänkar, hästar, tåg, båtar och bilar. Sådant som bedöms vara fast lekutrustning, det vill säga det är fastsatt i marken eller måste flyttas av en vuxen person.

Stenar kan vara vassa, dåligt förankrade, ditplacerade, på fel avstånd från varandra eller ha felaktigt fallskyddsunderlag. För stockar är problemen likartade men de kan också ha rötskador och det finns risk för stickor.

Riskbilden för båtar är densamma, plus att det kan finnas utskjutande spikar, skruvar och fara för att fingrar och huvud kan fastna.

– Föräldrarna har inte haft tillåtelse att ta dit något. Vi utreder nu vad det ska bli för förskolemiljöerna. Vi har ett projekt för att dra upp riktlinjer för att det ska finnas lika pedagogiska miljöer på alla förskolor, säger Peter Johansson.

Undantagna från bortrensningen är grillplatser och odlingar av köksväxter.