Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oscar vill slippa kortbetalning

En egen bankomat inne på krogen. Det ska få kunderna att hellre använda kontanter än betalkort.
Det hoppas Gert Sjögren, vd för restaurang Oscar, som är först i Sundsvall med detta.
– Vi slipper kortavgiften till banken och kunderna får snabbare service vid bardisken på fredag- och lördagkvällar.

Den som velat betala notan med kort på Oscar de senaste dagarna har fått beskedet att då drar restaurangen 500 kronor från kontot och kunden får tillbaka mellanskillnaden i kontanter. Eller också blir man hänvisad till kontantautomaten vid garderoben.

– En del reagerar, men när vi förklarar varför vi gör så här brukar folk förstå, säger Gert Sjögren.

Ett antal livsmedelsbutiker, bensinmackar och kedjan 7–Eleven i Stockholm har egna bankomater.

– Däremot finns det ingen krog där som infört detta ännu, men många står i startgroparna för de inser att något måste göras.

Beslutet innebär inte att Oscar Matsal och bar säger nej till kort.

– Men vi vill framför allt få bort de små kortköpen, som en öl eller ett glas vin för 48 kronor. Den transaktionen kostar oss cirka 4 kronor i avgift. Eftersom vi har kortbetalningar för 12 miljoner kronor per år, så blir vår bankavgift på flera hundra tusen kronor. Samtidigt vill jag helst inte lägga på kunden en kortavgift för mindre belopp, säger Gert Sjögren, som nyligen fick höjd kortavgift av sin bank.

Nu hyr han därför en kontantautomat av ett företag.

– Den kostnaden är inte ens en tredjedel av vad vi betalar i kortavgifter.

Ett annat skäl för att öka andelen kontanter, menar han, är de nya reglerna från nästa årsskifte. Då är det chip som gäller vid kortbetalning för att banken ta ansvaret. Om krogen i stället drar kortet och det visar sig vara stulet eller något annat problem kan krogen själv få ta den smällen.

– En stressig lördagkväll begär man kanske inte legitimation på mindre belopp och att dra kortet går klart fortare än en chipbetalning. Redan nu tycker många kunder att de får vänta för länge vid bardisken. Med chip blir deras väntan ännu längre. Med kontanter blir den kortare och irritationen minskar.

I går på lunchen slutade dessutom kortbetalsystemet att fungera under en tid.

– Då var det skönt att ha en kontantautomat. Dessutom är det just intensiva kvällar som sådana avbrott är vanligast, påpekar Gert Sjögren.

Han ser ytterligare en farhåga med chipbetalning: dricksen kommer att minska.

– Fler notor kommer att bli på det exakta beloppet. Då blir frågan om vi i branschen måste höja lönerna – och därmed priserna.