Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ösigt storband satte Sveateatern i gungning

Nio energiknippen på en magiskt svajande scen, spelandes folkmusik mixat med reggae och dancehall.
Där har vi ingredienserna till den sprudlande tisdagscocktail tjejbandet Sallyswag bjöd en fullsatt teaterscen på under måndagskvällen.

Kulturfestivalen i Sundsvall är inne på sista versen när det ett år unga musikkollektivet från Göteborg blåser i gång. Trombon, trumpet, elbas, fiol, trummor, klarinett, gitarr och skönsång sätter fart på varenda dansnerv i kroppen, och publiken börjar direkt röra på sig i stolarna. Några kan inte sitta still mer än en låt innan de skapar ett spontant dansgolv just framför scenen. Att påstå att det svänger är en underdrift.

Musikgenrerna de inspireras av har sina rötter från hela världen. I Sundsvall spelar de musik uppsnappat från bland annat Libanon, Somailia, Kuba och New Orleans.

– Vi brukar kalla det att vi har världsmusikinriktning, ler sångerskan och violinisten Erika Risinger och fortsätter:

– Helst vill vi vara en skön käftsmäll som förmedlar kärlek och solidaritet. När människor kommer fram och säger att de blivit inspirerade att synas och att vara mer högljudda, då vet vi att vi träffat rätt.

Mellan lugnare låtar och afrikanska rytmer av högt tempo pratar den karismatiska Aurelia Dey, och får publiken att känna sig ett med bandet. Nio låtar senare ges stående ovationer och bandet bjuder på sitt sista nummer.

Nadia Hamouchi på trumpet och Ebba Wigren på trummor är båda uppväxta i Sundsvall, som är första stoppet på tjejernas Norrlandsturné.

– Det var sjukt kul att spela här hemma och att vi sålde slut i dag, säger musikfenomenet Nadia Hamouchi innan hon vinkar av sista gästerna och säger tack för sig.