Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskar Linnros byter rap mot soulpop

Oskar Linnros var ena delen av hiphopduon Snook. Men det var som producent till Veronica Maggio som han fick sitt erkännande. Nu tar han steget ut i solokarriären med soulpop på svenska.

– Det kommer att gå jäkligt bra. Jag har redan gjort alla misstag, säger han.

Det har gått sex år sedan killarna i Snook uppmanade alla som bar truckerkeps att ta av den i sommarplågan Mister Cool. Snook vann många fans, men anklagades också för att inte göra riktig hiphop. Duon var med andra ord inte det kreddigaste man kunde lyssna på 2004. Sedan dess har Snook gått skilda vägar och Oskar Linnros har bland annat framgångsrikt producerat musik åt andra, som Petter och ex-flickvännen Veronica Maggio. Men hela tiden har tanken på ett soloprojekt funnits där.

– Ja, sedan många år. Jag visste inte att jag ville sjunga då, men jag var helt säker på att jag textmässigt ville grotta ner mig i de stora känslorna. Är man fler gör man åsiktslåtar, jag ville inte presentera åsikter nu, jag ville presentera det jag känner, säger han.

Hyllad redan innan skivsläppet

Reaktionerna på de första egna singlarna Ack, Sundbyberg och Från och med du har varit översvallande. Men Oskar Linnros tar hyllningarna med ro.

– Jag har hela tiden sagt att det inte har spelat någon roll, men nu när jag är här tycker jag absolut att det är jävligt kul. Om man gör något som berör folk så ska man vara glad, om ett halvår är man bortglömd, så är det bara.

Är du rädd för att bli bortglömd?

– Nu ska jag verkligen vara helt ärlig. Jag har aldrig varit nörden i klassen, men när folk kommer fram och man får vara med i tuffa gänget så känns det ju kul, men jag blir gladast av de som säger "jag gillade inte riktigt din förra grej, det här bättre". För de tuffa är jag bara en "flavour of the month" och jag tänker inte bita mig kvar i det häftiga för det är förgängligt. Men det är skönt att slippa sitta och försvara sin existens.

Har du behövt försvara dig tidigare?

– Ja absolut. Hiphopen har alltid blivit diskriminerad i media. Så fort man börjar sjunga blir man tagen på mycket större allvar.

Var det självklart för dig att byta genre?

– I mitt huvud har jag inte bytt genre för jag har alltid skrivit personliga låtar, jag har bara lärt mig att göra den musik jag alltid har lyssnat på själv. När vi gjorde Snook satt jag inte hemma och lyssnade på Just D och jag har inte lyssnat på Orup nu.

Hur känns Orup-referensen?

– Jag har snackat med honom på Facebook, han är jäkligt gullig. Jag har stor respekt för honom, men jag har aldrig någonsin lyssnat på Orup.

Många popartister, som Håkan, hyllar sina hemstäder. Är Ack Sundbyberg en blinkning till det?

– Jag älskar Håkan, men det är hiphopen som alltid har handlat om den grejen. Jag har ju ägnat 60% av mitt liv åt hiphop, så jag ville debutera med en sådan låt. Det är en hyllning till rapvärlden.