Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersjön på väg att bli ett giftigt hav – dags att tänka på vad vi handlar och kastar

Det är många som inte vet eller bryr sig, men vet vi verkligen vad som håller på att hända med Östersjön. Människorna i Sverige måste bli mer medvetna om detta. Vi har pratat med representanter från reningsverket och miljökontoret.

Så vad är det som händer med Östersjön? Den håller på att dö ut och kommer till slut bli ett stort giftigt hav. Fiskar och andra havsdjur blir hotade av plast och kemikalier som vi slänger i havet. Till och med djuren i den minsta näringskedjan blir påverkade. Plasten löser sig så småningom till mikroplast. Så på grund av att havsdjuren äter detta, får vi i oss samma plast som vi slänger i havet.

Det vi människor gör när vi slänger plast i Östersjön, är att hota hela näringskedjan. Det finns en anledning till varför du inte äter till exempel en plastpåse. Varför ska du då slänga plast i Östersjön?

Reningsverket säger att de är relativt effektiva på att rena bort mikroplaster (90–95 procent renas bort), men det är svårt att ta bort det som redan finns i havet. Vissa kemikalier är också mycket svåra att få bort från vattnet.

Vad blir riskerna? Som sagt, så är plast och kemikalier anledningen till att Östersjön mår så dåligt just nu. Detta kan leda till, att hela näringskedjan hotas och då kan arter till slut dö ut. Men detta är inte det enda. Fisken i Östersjön har idag samlat på sig så mycket gifter att det blir farligt att äta den mer än två gånger per år om man är barn eller gravid kvinna.

Som konsument bör du bli medveten om vad du handlar. Vill du verkligen bidra till att Östersjön dör och att vår befolkning, både gamla och unga får i sig olika gifter?

Men varför är detta farligt? Jo, när vi äter fisk från Östersjön kan vi få i oss PCB och dioxin som visat sig vara miljögifter. Kemikalierna som vi slänger i Östersjön kan till och med vara cancerframkallande.

Vad kan vi göra? Vi slänger plast och kemikalier i havet, men mikroplast finns även i våra vardagliga produkter. Fleece, tandkräm och skrubb-produkter lämnar ifrån sig plast, som vi sköljer ner i vattnet.

Som konsument bör du bli medveten om vad du handlar. Vill du verkligen bidra till att Östersjön dör och att vår befolkning, både gamla och unga får i sig olika gifter? Varför har vi konstgräsplaner med mycket mikroplast som sedan rinner vidare med regnet? När vi åker bil lämnar däcken ifrån sig gummi som även påverkar miljön och rinner med vattnet.

För att ändra på detta måste vi bli mer medvetna om vad som finns i våra dagliga livsmedelsprodukter, samt tänka på att sluta slänga skräp hursomhelst. Gör till exempel filter vid konstgräsplaner för att filtrera bort plasterna och hindra dem från att rinna ner i havet. 

Vi hoppas verkligen att vi människor börjar ta detta mer på allvar!

Milla, Wilma, Gustav, Hampus, Kunskapsakademin år 7

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel