Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund är den perfekta staden för svemester – Martin Sahlberg destinationschef: ”Här finns friluftsliv, fantastisk mat och mycket för barnen”

En svemester i Östersund erbjuder både avkoppling och aktivitet i sommar. Närheten till natursköna platser, vandrings- och cykelleder inpå knuten eller chansen att prova på paddleboards i Surfbukten passar den aktive. För dig som söker avkoppling rekommenderar vi att njuta av lokal mat på mysiga innergårdar och relaxa i en solstol i Badhusparken.

Det menar Martin Sahlberg, chef för Destination Östersund.

– Naturen är alltid nära här. På några minuter tar du dig till fina vandrings- och cykelleder som för dig ut till natursköna platser, som till Frösön till exempel där du kan njuta av vyer över Storsjön, Åreskutan och Bydalsfjällen, säger Martin och fortsätter:

– Hela Frösösidan är en kombination av naturupplevelser och aktiviteter med fina Frösö golfbana och Frösö Park hotel som fokuserar på träning med bland annat utomhusgym och hinderbana.

Vid Badhusparken som ligger i direkt anslutning till stan finns den populära Surfbukten. Det är en härlig samlingsplats för hela familjen.

– Där finns många gratisaktiviteter och ett bra häng med långa badbryggor och cable så att du kan åka wakeboard och där kan du också hyra paddleboards och kajaker.

Stans krögare är kända för sin matlagningskonst, ofta baserad på fina lokala råvaror

Men Östersund är inte bara aktiviteter. Staden är också gastronomiskt erkänd och är som enda svenska stad utsedd att vara med i det världsomspännande gastronominätverket Creative City of Gastronomi som i år firar 10 år.

– Stans krögare är kända för sin matlagningskonst, ofta baserad på fina lokala råvaror. Nu har också många av innergårdarna som tidigare var stängda renoverats med nyöppnade caféer och restauranger som följd. Alla med ett modernt mattänk på menyn.

Ett sådant exempel är Hamngatan 12, inredningsbutiken som numera också serverar mat tillagad på lokala råvaror och där man genom samarbete med matbutikerna jobbar för ett minskat matsvinn. Martin igen:

– Andra exempel på innergårdsrestauranger är Norra Station vars specialitet är lokalproducerad korv och krogen Jazzköket som nyligen också öppnade en saluhall med bara lokala råvaror som lokalt kött och lokal fisk samtidigt som de serverar veganskt som dagens lunch.

I Östersund ligger också fina Jamtli där du reser i tiden på Historieland. Sedan 2 år ligger här också Nationalmuseum, Sveriges första utanför Stockholm.

– Just nu visas en utställning med fantastisk Europeisk 1700-talskonst och på Jamtlis historieland kan du med skådespelares hjälp uppleva hur det var att leva på ett helt annat århundrande. Det är en härlig utomhusupplevelse också för de yngsta med fjällkor och getter både på riktigt och flera lek- och lär anläggningar.

Sommaren 2020 är ovanlig men den erbjuder dig också nya möjligheter. Möjligheter att uppleva det som finns på nära håll och som samtidigt ger dig den avkoppling och kick du längtar efter.

– Östersundsborna är öppna för det nya, för ett aktivt liv, för kultur och för ett sunt mattänk. Du som väljer att svemestra här kommer säkert att möta denna innovativa sida av Östersund. Den som utvecklat staden och som gör Östersund till en mycket inspirerande stad att semestra i, avslutar Martin Sahlberg, destinationschef på Destination Östersund.

För mer inspiration om vad som finns att göra, äta och var du kan bo i Östersund här på VisitÖstersund.se

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Destination Östersund och ej en artikel av nyhetsredaktionen.