Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se filmen på det läkarna inte trodde var möjligt – nu går fyraåriga Minea på egna ben

När Marielle Grääs fick se sin dotter Minea gå på egna ben trodde hon inte att det var sant. Enligt läkarna skulle det inte kunna ske.

Annons

Läs också: Drygt 10 000 kvar till Mineas dräkt

(Videon ovan är filmad och redigerad av Mineas mamma, Marielle Grääs.)

Minea har en CP-skada av typen spastisk diplegi sedan födseln, något som Östersunds-Posten rapporterade om för två år sedan. Hennes ben är så spända att hon inte kan sätta ned hälarna i marken vilket försvårar för henne att gå. Hennes föräldrar, Marielle Grääs och Christian Bylund, startade en insamling för att bekosta särskilda dräkter för att underlätta Mineas gångträning. Trots att de ännu inte lyckats få tag i dräkterna så har de tränat med speciella skenor. Läkarna har dock inte trott på några framsteg utan operation.

– De har inte gett några förhoppningar någonsin, säger Marielle Grääs.

Men för ett par månader sedan lyckades Minea trots allt ta några steg hemma - sex stycken enligt mammas räkning. En stor framgång, naturligtvis, men det var ändå på förskolan som det verkliga genombrottet skedde. Personalen skickade en video där de lyckats räkna 13 steg från Minea, vilket ledde till stora glädjetårar hos Marielle Grääs.

– Jag vet inte hur mycket jag grät, säger hon.

När det sedan var dags för hämtning tog Marielle Grääs med sig kameran. Hon hade på känn att den skulle kunna komma till användning då Minea redan visat så stora framsteg. Och mycket riktigt. Utanför förskolan började dottern vandra runt med ett så stort självförtroende och mod att både mamman och storebror Julian hade svårt att dölja sin glädje och stolthet. Marielle Grääs kan inte riktigt tro att det är sant.

– Det går inte att beskriva i ord, det är helt sjukt, säger hon.

Minea formligen sprudlar av glädje och vill gå mest hela tiden.

Mamman filmade allting och klippte sedan ihop en video som hon lagt upp i Facebook-gruppen "Svenska CP-föreningen" där den fått stort genomslag. Många skriver att den ger hopp åt deras egna barn, medan andra säger att den framkallar minnen från när de själva kämpade med sina första steg.

Nu ska Marielle Grääs hämta ut nya skenor åt dottern och till hösten hoppas hon kunna införskaffa de speciella dräkter som tidigare varit för stora för Minea.

Framstegen i gångträningen verkar också ha förändrat dotterns inställning och hon vill nu gärna gå på egen hand, utan att hålla i mammas hand.

– Jag tror att det har stärkt henne och att det har gjort henne gladare, säger Marielle Grääs och fortsätter:

– Det mest positiva med det här är att nu vill hon ta på sig skenorna själv. Det ville hon inte tidigare.

Storebror Julian, 7, hjälper gärna till med Mineas gångträning.

Dessa skenor använder Minea på dagis för att hon ska kunna vara ute och leka.

Numera tycker hon om skenorna, vilket hon inte gjorde förut. Familjen har precis fått ett nytt par gjutna och ska hämta dem på Habiliteringscenter inom kort. Minea har valt att pryda dem med spöken den här gången.

Minea och  Julian i soffan hemma i vardagsrummet.

Läs mer:

”Att bo på sjukhus är inte det optimala för en nybildad familj”

Fick benet krossat av snö som nioåring – sex år senare satsar Johannes på att bli innebandyproffs

Mer läsning