Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ostkustbanan fick beröm i Almedalen: "Bra för hela Sverige"

Sundsvalls kommun har deltagit i ett seminarium under Almedalsveckan där den nya Ostkustbanans samhällsekonomiska effekter diskuterats. Och många är positiva till att göra den 27 mil långa järnvägen dubbelspårig.

Annons

Nya Ostkustbanan har låtit Sweco tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan räkna på nyttorna av att bygga dubbelspår mellan Gävle och Härnösand.

– Rapporten visar tydligt på att nya Ostkustbanan är bra för hela Sverige. Det är ett av Sveriges viktigaste godsstråk, men det finns också stor potential för pendling. På så sätt bidrar dubbelspår till kortare restider och strategisk regionförstoring, säger strategikonsulten Henrik Andersson från Sweco i ett pressmeddelande.

Läs mer: Skyskrapan på Stora torget ska till Almedalen

Även SJ:s vd Crister Fritzon deltog i seminariet och berättade att de har ett stort behov av att öka kapaciteten norrut. Han menar att ett dubbelspår skulle halvera restiderna och fyrdubbla kapaciteten – något som skulle skapa helt andra förutsättningar för trafiken än vad den nuvarande banan gör.

– I dag görs 1,7 miljoner flygresor mellan Norrland och Stockholm, med halverade restider blir tåg mellan Stockholm och Sundsvall, samt Östersund och Umeå plötsligt konkurrenskraftiga, säger Crister Fritzon i ett pressmeddelande.

Läs mer: Utredning stödjer dubbelspår – ger största godsökningen i hela landet

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall och ordförande i Nya Ostkustbanan, var nöjd med seminariet.

– Vi vill visa att nya Ostkustbanan är viktig för hela Sverige och det tycker jag framkom tydligt. Ett dubbelspår skulle ta bort Sveriges längsta flaskhals. Gods skulle kunna ta den kortare vägen längst med kusten istället för att gå på Norra stambanan. Pendlingen in och ut från den överhettade Mälardalen skulle öka, arbetsmarknaden skulle vidgas och fler bostäder skulle byggas, säger han.

Läs mer: Klart med ny vd för Ostkustbanan AB: "Hon är den kraft vi behöver"