Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östrand byggs ut för miljarder – kan ge ännu värre lukt i Timrå

Miljardinvesteringen på Östrand får kritik.
Enligt Naturvårdsverket kommer Timrå att lukta ännu värre när fabriken byggs ut.
Nu kräver verket minskade utsläpp och mindre miljöförstöring.

Annons

Det jublades i Timrå i somras när SCA meddelade att man skulle investera 7,8 miljarder kronor under tre år på att bygga ut Östrandsfabriken.

Satsningen är SCA:s och Norrlands största industriinvestering någonsin. Den kommer att mer än fördubbla massaproduktionen till 900 000 ton per år. För Timråbornas del betyder det fler arbetstillfällen och skatteintäkter, när man får en av världens mest konkurrenskraftiga massafabriker.

Men alla är inte lika glada. Nu försöker Naturvårdsverket sätta käppar i hjulet. Verket anser att utbyggnaden kommer att få för stor miljöpåverkan i och med att utsläppen från fabriken ökar.

Naturvårdsverket vill att Östrands framtida utsläpp av svavel i gasform ska minskas. Svavelutsläpp försurar naturen och skadar växter och djur. Dessutom är det en av orsakerna till den starka lukten från Östrandsfabriken.

– Det kommer att lukta mer när fabriken byggs ut om inte utsläppen åtgärdas, säger Olof Åkesson, teknisk handläggare på Naturvårdsverket.

Även utsläppen av kväveoxider kommer att öka, enligt Naturvårdsverket. Kväveoxider orsakar försurning och kan i höga halter påverka människors och djurs andningsvägar och irritera lungorna.

I ett yttrande till Svea Hovrätt kräver Naturvårdsverket nu att de framtida utsläppen minskas.

SCA å sin sida, håller inte med Naturvårdsverket. Enligt Björn Lyngfelt, informationsansvarig på SCA i Sundsvall, ska lukten och utsläppsnivåerna inte behöva bli värre i framtiden, trots utbyggnaden.

– Vi har successivt under åren minskat luftutsläppen och med den nya investeringen följer ännu bättre och robustare satsningar på miljöförbättrande åtgärder. Vår ambition är att miljöbelastningen inte ska öka i framtiden trots att produktionen fördubblas, säger Björn Lyngfelt.

Läs mer:

Största industrisatsningen

Miljödom avgör villkoren

SCA skickar positiva signaler för Sundsvallsregionen