Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östrand ger hopp åt hela Guldkusten

Annons

Medelpadingarnas bästa julklapp under det gångna året? Giffarna kvar i allsvenskan? OK. Bra. Den största delades ändå ut redan i slutet av augusti. Då tog SCA beslutet att investera 7,8 miljarder kronor i massafabriken i Östrand. Produktionen av barrsulfatmassa kommer att fördubblas i vad SCA beskriver som företagets största industriinvestering någonsin, och därtill den största industriinvesteringen i Norrland någonsin! Det är inte kattskit även om det inte kan jämföras med den hundramiljardersorder elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan fick från Kina! Den stora skillnaden är att på Östrand är pengarna redan på plats.

Åren fram till dess att satsningen står klar, enligt planerna juni 2018, kommer att innebära en väldig och mycket välkommen rusch här på Guldkusten. Meningen är inte att skapa fler permanenta jobb på själva fabriken. Men under byggtiden blir det många goda arbetstillfällen för både byggare, ingenjörer, maskinindustri, hotell och restauranger. 4-5000 årsjobb totalt varav som mest 2000 på plats samtidigt! Valmet i Sundsbruk är redan klar som en stor leverantör. Till detta ska läggas behovet av transporter som till så där 150 man blir bestående när produktionen fördubblas. 600 jobb säkras för att ta fram den nya råvaran. Det är stort.

Hur ska man förstå hur stort? Bara rördragningen i fabriken är på nästan fem mil! Några rör är över metern i diameter! En jämförelse med E4 Sundsvall ligger nära till hands. 20 kilometer motorväg på 33 broar inklusive den väldiga Sundsvallsbron Dubbelkrum som går över fjärden, kostade 4,6 miljarder. Bara bron kostade 1,9 miljarder. Vi får fyra Sundsvallsbroar för en massafabrik med fördubblad kapacitet!

De som i Petersviksdebatten ifrågasatt SCA:s tro på Sundsvall fick onekligen svar på tal när den här satsningen presenterades. Nedläggningen av en pappersmaskin på Ortviken slog förstås i andra riktningen. Men inte heller storföretagen kan låtsas som om marknad och verklighet ser annorlunda ut än den gör. De tryckta mediernas kris är tyvärr väldigt uppenbar. Jag sätter mitt hopp till att folk ska vilja läsa och betala för tidningen även i digital form. Men då måste vi förstås se till att den ser ut som en tidning, med en början och ett slut, precis som vanligt. Om det går återstår att se.

Vad innebär då en satsning av den här typen för Sundsvall? Trygghet för många löntagare förstås, inte bara för SCA:s personal. Nu harklar sig några Timråbor vid frukostbordet: Östrandsfabriken ligger faktiskt i Timrå. Vad surrar Du om Sundsvall för? Mitt svar är något som de flesta utanför Timråpolitiken ser. Vi hör ihop. Sundsvall och Timrå är som ler och långhalm, utom när det gäller ishockey där vi är mer som eld och vatten.

Men säger andra. Industrin är ändå på väg ut. Varför drömma sig kvar i gamla näringar när nätet är fyllt av spännande grejer som sociala medier? Dessutom är det i småföretagen jobben skapas. Påstås det. Jag påstår att jobben i småföretagen i stor utsträckning skapas av stora jättar som SCA som lever av det skog och vattenkraft gett och ger oss i form av råvaror och billig och ren energi. Men som för att överleva därtill står för ständig teknikutveckling, forskning och kunskaper som i sin tur kommer många småföretag till del. Precis som vi behöver industrin behöver vi IT-sektorn, de statliga verken och universitetet. Äntligen byggs det i stan! Det finns en hel del att glädja sig åt. Men den största julklappen 2015 står Östrand i Timrå för.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel