Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otillräcklig militär hjälp från Sverige

Annons

Regeringen har meddelat att Sverige endast kommer att bistå Frankrike med ett begränsat militärt bidrag i kampen mot Isil/Daesh. Detta är mycket otillfredsställande. Dels förminskar det den solidaritet Sverige borde visa gentemot Frankrike efter de fruktansvärda attentaten i Paris den 13 november. Dels sätter det också ribban för den hjälp Sverige kan tänkas få den dag vi drabbas av något liknande. Beslutet ter sig märkligt mot bakgrund av att Försvarsminister Peter Hultqvist tidigare utlovat militär substans i hjälpen.

Alliansen har föreslagit att Sverige, utöver regeringens åtgärder, även skulle erbjuda ytterligare och mer påtagligt stöd genom insats med Jas Gripen inom de områden folkrätten medger.

I de åtgärder regeringen föreslår ingår stöd med strategisk och taktisk flygtransport samt marginella utökningar av befintliga insatser i Mali. Detta är inte militär substans och därför föreslog Alliansen att Sveriges bidrag skulle vara mer utökat. Tyskland å sin sida gör rejäl skillnad med sin hjälp till Frankrike. Man skickar bland annat cirka 1 200 soldater och sjömän, 4–6 stridsflygplan och en fregatt.

Att bistå med Jas Gripen är något som dessutom är fullt genomförbart. Under det första halvåret 2016 står svenska Jas-plan i beredskap som en del i Natos snabbinsatsstyrka NRF. Den uppskattade insats svenska Jas Gripen gjorde i Libyen 2011 möjliggjordes på ett liknande sätt genom att de då stod i beredskap som en del i EU:s stridsgrupp, NBG.

Från Moderaternas sida har vi varit tydliga med att Sveriges insatser inte ska påverka vårt nationella försvar negativt. Säkerhetsläget i vårt närområde är fortsatt osäker och vi behöver fortsatt stärka vår försvarsförmåga. Extra kostnader för hjälpen till Frankrike ska därför inte tas från anslagen som finansierar det nationella försvaret.

Det finns all anledning att beklaga att Sverige inte bidrar med mer påtagligt stöd i kampen mot Isil/Daesh som förtrycker befolkningen i olika områden i Syrien och Irak och dessutom exporterar sina jihadistsoldater till andra länder. Det är inte solidariskt mot Frankrike och andra som drabbas av terrorism och det kommer att påverka andra länders vilja att hjälpa Sverige den dag vi behöver det.

Hans Wallmark (M)

Försvarspolitisk talesperson

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot Västernorrland

Ledamot försvarsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel