Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otroligt sorgligt att Petersvik ska rivas

Annons

För ungefär ett halvår sedan satt jag på Villa Solbackens veranda och drack saft och åt kakor och tittade ut över havet. En kort stund fick jag prova hur det skulle kännas om min dröm slog in. Jag önskar mig ett vackert trähus med kakelugnar, havsutsikt och lummig trädgård. Där på verandan kunde jag låtsas att jag hade allt det. Men den drömmen är inte ens sann för de som ägde huset. Jag var på en guidad vandring i Petersvik. Det var en fin dag med mycket intressant historia. Det är svårt att tänka sig att någon skulle vilja förstöra hela det fantastiska området.

Jag har aldrig gråtit under en guidad tur förr men då kunde jag inte hålla tårarna tillbaka. Det är så otroligt sorgligt och det känns så hopplöst om allt det engagemang som vuxit kring planerna på en containerdepå inte skulle räcka för att rädda Petersvik. Hur ska vi då göra för att påverka vårt samhälle?

Nu borde vi istället ta vara på den uppmärksamhet och det engagemang som vuxit fram, och göra Petersvik till ett kulturminnesmärkt besöksmål som vi är rädda om och stolta över. Petersvik kan utan tvekan bli ett besöksmål som lockar turister till Sundsvall.

När jag får besök brukar jag ta mina gäster till Petersvik för att visa havet och de fina husen. Ni måste få se Petersvik innan det är för sent säger jag. Men det är ett område som förtjänar att finnas kvar! Skyltarna som sattes upp i somras ger verkligen ett mervärde, det är intressant att ta del av vad som hänt här genom tiderna.

När jag flyttade till Sundsvall fascinerades jag över hur svårtillgängligt havet är här. Jag har växt upp på västkusten och jag älskar havet. Att bada är det bästa jag vet. Sundsvall ligger precis vid havet men ändå är Sidsjön enklaste badplatsen att ta sig till. Jag gick till Navet en solig dag under min första försommar i Sundsvall och frågade efter en buss till någon av stränderna på Alnö. Då fick jag svaret att det skulle ta tre timmar att ta sig dit med byten och väntetid. Sedan dess har jag aldrig försökt ta bussen till Alnö igen. Istället gick jag och hoppades på en badbåt från hamnen, det önskar jag mig fortfarande.

Det tog flera år innan jag upptäckte stranden i Petersvik. Att jag inte åkt dit tidigare är konstigt. Till Petersvik går det snabbt och enkelt att åka buss. Inga byten och det är en relativt kort promenad från busshållsplatsen till stranden. Havet är ett jätteviktigt verktyg för att öka trivseln på en plats och Sundsvall har mycket att jobba på för att få det tillgängligt. Planerna på att förstöra Petersvik gör mig därför både arg och ledsen. Tänk om vi istället kunde återställa piren och öppna caféet igen. Och kanske till och med införa den där badbåten som tar badgäster till stränder på Alnö och Petersvik. Tänk om vi kan fortsätta ta del av Sundsvalls kulturhistoria på guidade turer bland de fina husen. Guiden kan berätta att det här området egentligen skulle ha blivit en containerdepå och att alla dessa fina hus med så mycket historia skulle ha förstörts. Kommunen hade redan löst in villorna, men så i sista stund tog de sitt förnuft till fånga och bad om ursäkt.

Kristina Jeppson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel