Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväntat maxstöd till restaurangbygge i Skatan

Nu är arbetet med Skatans nya restaurang i full gång. Och till bygget har krögarparet Sjöbom fått ett välkommet och överraskande företagsstöd på 1,8 miljoner kronor.
– Det här är helt otroligt. Det är världens bästa julklapp, säger en överraskad Per Sjöbom.

Efter sommaren revs den gamla sjöboden i Skatan och till våren ska det stå en ny restaurang på plats i den gamla fiskebyn vid Njurundakusten. Bygget är i full gång och konturerna av den nya siluetten som kommer att pryda Skatans hamn växer mer för var dag. Att man skulle bygga om var klart sedan länge men sent i höstas sökte man efter tips pengar från landsbygdsprogrammet. Och i veckan kom ett positivt svar som verkligen överraskade alla i företaget.

– Vi hade inte tänkt söka utan vi hade redan finansierat det här. Det här öppnar verkligen för nya möjligheter, säger en glädjestrålande Per Sjöbom som driver restaurangen tillsammans sin sambo och syster.

Till företagsstödet finns det en viss pott pengar fram till 2013. Och pengarna delas löpande ut till företag i länet. Stödet till restaurangen i Skatan är en turistmålsåtgärd och mer pengar än de man fått går inte att få.

– Det är det största stöd man kan få. EU har bestämt att man inte kan ge mer utan att påverka konkurrensen i området, säger Ola Sjöström som är handläggare av företagsstöd på Länsstyrelsen i Västernorrlands län.

Den sista justerade delen av ansökan om företagsstöd kom in till länsstyrelsen den 14 september 2010. Knappt två månader senare, den 12 november, fattades beslutet om stödet till företaget av landshövding Bo Källstrand. En av grunderna till beslutet var att investeringen har betydelse för landsbygdens utveckling och satsningen även medför nya arbetstillfällen i regionen. Nybygget av restaurangen i Skatan möter också landsbygdsprogrammets nya utmaning "Matlandet"

– Det innebär att vi ska ge investeringar till det som är kopplat till mat, säger Ola Sjöström.

Pengarna till företagsstödet kommer från landsbygdsprogrammet. Det är Sverige och EU som vardera står för hälften av stödpengarna.