Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovärderlig 1400-talsbok funnen på stadsbiblioteket

En städning kan bjuda på stora överraskningar.
När bibliotekarie Görel Dahlin röjde i Sundsvalls stadsbiblioteks magasin för några dagar sedan hittade hon en gammal bok som såg intressant ut.
Den visade sig vara en lagbok från 1481, alltså från boktryckarkonstens spädaste barndom.

– Vi skulle göra plats för äldre riksdagstryck, och det låg några gamla böcker på en hylla. Vi tog kontakt med Kungliga Biblioteket och de flesta fanns på andra bibliotek också, utom en. Och den var en dyrgrip. Vi är eld och lågor, säger en lycklig Ulf Johansson, enhetschef vid biblioteket.

Boken visade sig vara en så kallad inkunabel, en bok från den tid då boktryckarkonsten var alldeles ny, 1450-1500. Det är en lagbok skriven på lågtyska och först nedtecknad för hand i början av 1200-talet av den sachsiske adelsmannen Eike von Repgau. På 1400-talet bearbetades och trycktes den.

Boken framställer den sachsiska rätten vid den tiden, uppdelad i "landsrätten" och "länsrätten", och senare gällde den som lagbok i hela Nordtyskland. Fullständig titel lyder "Eike von Repgow, [Sachsenspiegel] Hie vahet an das register des ersten buchs über den sachsenspiegel. [Bearb.] Theodericus von Bockstorf, Ausburg, Anton Sorg, 1481".

Till Sundsvalls stadsbibliotek kom den via en donation till läroverksbiblioteket från läkaren A.F. Christiernins dödsbo 1906. På pärmens insida finns också namnet Lidforss, som enligt Kungliga biblioteket kan syfta på lingvistikprofessor Volter Edvard Lidforss, som sålde sitt bibliotek vid förra sekelskiftet.

Men en bok med nästan 600 år på nacken har förstås bytt ägare åtskilliga gånger och vandrat långa vägar. Det finns indikationer på att denna tidigare också tillhört ett augustinerkloster i München. Möjligen kan den ha kommit till Sverige som krigsbyte vid 30-åriga kriget.

Boken kan förstås bara läsas av specialister på äldre skrift och lär inte komma att visas för Sundsvallsborna under den närmaste tiden.

– Den finns i Kungliga biblioteket i säkert förvar. Eftersom den är ovärderlig krävs det stora säkerhetsanordningar för att visa den, men det kan ju hända att Kungliga biblioteket bestämmer sig för att visa upp den någon gång, säger Ulf Johansson.

Kanske faller nu ytterligare städning på hans och kollegernas lott. Enligt Kungliga biblioteket ska nämligen en annan inkunabel, "Bernardus, Sermones de tempore et sanctis, Speyer", också från sent 1400-tal, ha ingått i samma donation 1906.

Vem vet vad som döljer sig i Kulturmagasinets skrymslen?