Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 100 000 har sett klippet – här är styrkelyftarnas galna superhjälteset

Ett Sundsvallsgym, två starka män och tre jobbiga övningar.
Lägg till en dos humor och en amerikansk sportkanal – där har du receptet på en viral succé.
– Vi gör ett superhjälteset med flera skitfräna saker samtidigt, säger Niklas Boija, styrkelyftare på SAK Atletklubb.

Superset är ingen nyhet i träningsvärlden, det handlar om att göra två övningar efter varandra utan någon vila emellan. Styrkelyftarna Niklas Boija och Jerry Rautakorpi tog dock supersetet till en ny nivå för två veckor sedan när de ville göra något roligt i gymmet – och la till fenomenet superhjälte i upplägget.

– Jag gjorde dips och sen chins och hade tänkt hoppa från dipställningen till chinstången. Men sen insåg jag att jag lever i verkligheten och inte i en mangafilm och då bestämde vi att jag skulle hoppa upp på Jerrys axlar i stället, säger Niklas Boija.

Så med Niklas Boija som extra vikt ovanpå skivstången gjorde Jerry Rautakorpi därefter en omgång knäböj.

– Det är han som gör det grövsta jobbet, säger Niklas Boija, och avslöjar att vikten på stången egentligen inte är så tung som den ser ut. 80 kilo plus tyngden av en fullvuxen styrkelyftare är det som vilar på Jerrys axlar.

Läs också: Medaljregn över Sundsvall AK i Piteå

Filmen med tränings- och tävlingskompisarnas svettiga upptåg snappades häromdagen upp av den amerikanska sportkanalen Fox sports, som skriver "This is the true definition of a workout buddy". På fredagseftermiddagen hade inslaget visats över 100 000 gånger på nyhetsbolagets Facebook-sida.

– Det är kul och roligt med uppmärksamheten och att de har ett sinne för humor, men jag skulle ju egentligen vilja bli känd för något viktigare, säger Niklas Boija, som till vardags jobbar som sjuksköterska på Sundsvalls sjukhus.

Superhjältesetet beskriver han lite humoristiskt som "optimal styrketräning" där Niklas smidighet och styrka kombineras med Jerrys explosivitet. I övrigt tycker han att det är bra att kombinera klassisk och konditionsbaserad styrketräning. Hans eget upplägg bygger på fyra dagar, två dagar av varje moment, och han gör i regel många set och fokuserar på samma muskelgrupp under passet.

– Jag kör nästan aldrig mindre än fem set. Det ger en bättre genomblödning och syresättning, säger Niklas Boija.

Hans mål med träningen ligger inte långt ifrån namnet på det uppmärksammade filmklippet.

– Jag vill få den optimala superhjältekroppen – kunna göra allt, bära barn, bära allt – jag brukar säga att jag ska kunna kasta en Fiat Punto eller en Lada efter en väskryckare, säger han.

Se mer om Niklas Boija på Facebook.