Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 120 döda i blodiga terrordåd i Paris

En svensk kan ha dödats och en skottskadats i terrordåden i Paris, där en serie skottlossningar, explosioner och ett gisslantagande slutade i ett blodbad med minst 120 döda. Frankrike har infört undantagstillstånd och stängt sina gränser.(TT)

Annons

– Vi har uppgifter om att en svensk har avlidit i attacken och att en svensk är skottskadad. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade. Vår ambassad står i kontakt med franska myndigheter, säger Johan Tegel vid UD:s pressjour till TT.

Paris skakades under fredagskvällen av en serie attacker, av allt att döma samordnade. Attackerna riktade sig mot platser där många människor var samlade, ett konserthus, en fortbollsarena, barer och restauranger.

Sprängde sig själva

Minst 120 människor dödades enligt preliminära uppgifter. Åklagaren François Molins sade att fem av gärningsmännen hade "neutraliserats", och att fler kunde befinna sig på fri fot.

Senare under natten kom uppgifter om att totalt åtta terrorister dödats, av vilka sju sprängde sig själva i luften. Fyra angripare ska ha dödats vid konserthuset Le Bataclan, tre av dem utlöste sina bälten med sprängmedel. Tre ska ha dödats i självmordsdåd nära nationalarenan och den åttonde på en gata i östra Paris.

President François Hollande Hollande samlade regeringen till ett krismöte. Vid midnatt meddelade han att undantagstillstånd för hela landet var utlyst och gränserna stängts.

– Detta är en terrorattack av icke tidigare skådat slag, slog Hollande fast i ett tv-tal.

Senare talade han utanför konserthuset och lovade ett "skoningslöst" franskt svar på terrordåden.

Oklart motiv

Motivet till dåden är fortsatt oklar. Ett vittne som fanns inne i konserthuset uppger för AFP att en av angriparna hade yttrat sig om Frankrikes roll i Syrienkonflikten. "Det är Hollandes fel", ska han ha sagt.

De flesta som miste livet fanns i konserthuset Le Bataclan, där ett stort antal personer togs som gisslan.

Det är en av Paris mest kända scenställen där större nationella och internationella artister uppträder. Fredagskvällens program var rockbanden White Miles och Eagles of Death Metal och många av besökarna var unga.

Radiojournalisten Julian Pearce var där när terroristerna urskillningslöst sköt ihjäl unga människor.

– Jag såg åtminstone 20 personer dödas och skadas. Det var ett blodbad. Ett blodbad. De sköt konstant under nästan 15 minuter, sade han till CNN.

En massaker

Flera flydde upp på konserthusets tak, berättade Parisbon Salvatore Lecause, vars kamrat var bland dem.

– Min vän sms:ade precis och berättade att de har lyckats ta sig upp på taket och är säkra nu, sade han till TT.

Enligt kamraten ska skottlossning ha pågått under en längre tid, runt 20 minuter.

– Det måste ha varit en massaker där inne.

Vid ettiden kom uppgifter om att gisslandramat var över, sedan polisen stormat byggnaden.

Frankrikes president François Hollande satt på hedersläktaren på fotbollsarenan Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch, när självmordsbombare slog till utanför.

Läs mer:

Direktrapportering: Minst 127 döda - IS tar på sig skulden

Säkerhetspolitiska rådet ska samlas

Paris: Svenskar bland offren

Världens ledare i chock i natt

Fotbollsfesten blev en mardröm