Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 30 överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus: "Man frågar sig när det tar slut"

Bekymren med stor platsbrist på Sundsvalls sjukhus fortsätter.
De senaste två dagarna har sjukhuset haft drygt 30 överbeläggningar.

Annons

– Vi har haft över 30 överbeläggningar både i går (läs måndag) och även i morse (läs tisdag). Det har varit hemskt många besökare på akuten de senaste dagarna och kommer det många dit är det många som kommer ut på avdelningarna, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud vid Vårdförbundet.

Hon förklarar att det i stort sett handlar om samma problematik som sjukvården i länet kämpat med det senaste året.

– Man frågar sig när det här ska ta slut. Fortfarande är det många vårdplatser som är stängda på grund av att det är en stor brist på sjuksköterskor. Landstinget Västernorrland måste göra något åt den saken, för det är det som är den springande punkten. Grundproblemet är att vi inte kan öppna upp vårdplatser eftersom det framför allt saknas sjuksköterskor, säger Åsa Holgersson.

Hon pekar på att det även börjar bli brist på undersköterskor och att det krävs åtgärder så att det blir mer attraktivt att välja landstinget som arbetsgivare.

En fråga som många ställt sig är varför landstinget inte gick med på kravet från narkossjuksköterskorna i Sundsvall när de krävde samma lön som kollegorna får i Ångermanland. Landstinget fick tidigare ge vika för IVA-sjuksköterskorna i Sundsvall som också begärde att få samma lön som i övriga länet.

– Men när narkossjuksköterskorna kom med samma krav då blev det stopp och inte en krona mer. Då försvann hälften av narkossjuksköterskorna och nu byggs deras verksamhet i stället på massor av stafettsjuksköterskor och så kan vi inte ha det. Det kostar ju jättemycket pengar, säger Åsa Holgersson.

Blir effekten för närvarande att ambulanstransporter dirigeras om till Örnsköldsvik och Sollefteå?

– Så har det varit många gånger under året, men hur det är nu vet jag inte, säger Åsa Holgersson.

Hur påverkas personalen av det kommande sparpaketet?

– Alla vill ha ett besked från politiken så fort som möjligt. De sa att tidigast i februari skulle det komma ett besked, men jag vet inte om de är klara redan då. De vi pratar med vill att man tar ett beslut någon gång för det fortsätter hela tiden att rinna iväg pengar, säger Holgersson.

ST har utan att lyckas sökt Anders Lundin, länsverksamhetschef för akutmottagningen och ambulansen, för en kommentar.