Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 600 flyktingbarn kommer till Medelpad i år

Migrationsverket har tecknat avtal med länets kommuner att ta fram 968 platser för asylsökande ensamkommande flyktingbarn under 2016. Siffran kan dock komma att ändras beroende på hur flyktingströmmarna varierar.

Annons

Avtal har även tecknats om att ordna boende med 293 platser för ensamkommande flyktingbarn med permanent uppehållstillstånd.

Kenneth Andersson, expert vid Migrationsverket för de fyra nordligaste länen, poängterar att läget kan förändras.

– Kommer det fler barn får man skriva upp överenskommelserna med kommunerna. Så var det i fjol när det kom många fler barn än förväntat och fanns plats för. Kommunerna får då hitta platser på andra sätt än planerat, till exempel på HVB-hem i andra delar av Sverige.

Flest asylsökande ensamkommande flyktingbarn, 313 barn, hamnar i Sundsvall eftersom det är länets största kommun.

– Vid fördelningen viktas olika faktorer. Befolkningens storlek i en kommun styr till 70 procent. Andra faktorer är hur många barn en kommun tagit emot tidigare och hur många asylsökande som har boenden, säger Kenneth Andersson.

Tidigare artikel: Sundsvall skriver avtal om 110 nya ensamkommande barn – men planerar för 500

Läs också: Stöde kan få boende för ensamkommande flyktingbarn

Under 2015 väntades 4 800 ensamkommande flyktingbarn söka asyl i Sverige, men det blev 35 369. Migrationsverket har inför 2016 till landets länsstyrelser överlämnat en platsbehovsberäkning på 40 000 platser för asylsökande ensamkommande flyktingbarn.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!