Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över en månad sedan Angel Villaverde fängslades i Peru: "Är vänteläge nu"

Det har gått fem veckor sedan miljöpartisten Angel Villaverde häktades i Peru. Men något datum för rättegången finns ännu inte.
– Det är vänteläge nu, men vi håller tummarna, säger Jon Karlfeldt i Miljöpartiets partistyrelse.

Angel Villaverde skulle under julhelgen resa till Peru för att besöka sin sjuka mor, men fängslades i samband med inresan på flygplatsen i Lima. Han anklagades för samröre med beväpnade gerillagrupper och har sedan dess suttit frihetsberövad. Under tiden har Villaverde tilldelats en advokat och även fått träffa sin fru. Även en tjänsteman från utrikesdepartementet kunde den 18 januari träffa Villaverde i häktet.

Anna Ekberg, presskommunikatör på utrikesdepartementet, vill inte gå in på detaljer i ärendet, men bekräftar att de varit i kontakt med Angel Villaverde.

Gör ni något för att snabba på rättegångsprocessen?

– Vi kan inte lägga oss i hur andra länder arbetar.

Vilken roll spelar då UD för Angel Villaverde?

– Vi arbetar med att hålla kontakten med anhöriga och se till att han har en advokat, säger Anna Ekberg.

Hos partikamraterna i Miljöpartiet väntar man på nya besked i ärendet. Jon Karlfeldt har inte hört något sedan ST senast rapporterade om händelsen, utan säger att de väntar på att försvarsadvokaten ska få till ett rättegångsdatum.