Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över tusen utryckningar kopplas till asylsökande för polisen i norr

Polisen i de fyra nordligaste länen har sedan oktober haft över tusen ärenden som är kopplade till asylsökande. Enligt både polisen och asylsökande är sysslolöshet och framtidsoro en stor del av förklaringen.

Siffrorna handlar om händelser som är kopplade till asylsökande i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Det rör sig om allt från misshandel och olaga hot till rutinärenden som till exempel autolarm och sjukdomsfall.

– Det kommer stötvis och oftast är det individbaserat. Det är inte generellt stökigt på boendena utan det är individer som stökar, säger Fredrik Jeppsson hos polisen i Umeå, till P4 Västernorrland.

Både polisen och de asylsökande vittnar om att oron till stor del beror på sysslolöshet och oro för framtiden.

– De har flytt och kommer hit men får inget besked om att få stanna eller ta sig vidare. De skulle behöva någon sysselsättning och kunna få en normal vardag som vilken människa som helst, säger Fredrik Jeppsson.