Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överdirektören ...

... vid Försäkringskassan, Stig Orustfjord, hävdar i en TT-intervju uppfattningen att det är bättre att en sjukskriven kan återgå snabbare i arbete. Att en person blir frisk snabbare. Detta är ju uppseendeväckande. Orustfjord tycks helt bortse från den rödgröna propagandan om att de nya reglerna i sjukförsäkringen är en "stupstock". Den gode överdirektören gör till och med gällande att det tidigare systemet, där ärenden kunde ligga hur länge som helst utan att vare sig vården, arbetsgivare eller Försäkringskassan reagerade, var av ondo.

Skämt åsido. Försäkringskassans utvärdering visar att de nya reglerna i sjukförsäkringen leder att handläggningen av sjukskrivningar förbättrats, att sjukskrivnas förmåga utreds fortare, att samarbetet mellan olika aktörer har blivit bättre. Detta bör gynna både sjukskrivna i allmänhet och inte minst den svenska ekonomin. Detta kan man glädjas åt. Eller också kan man kalla det stupstock.