Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överge "det händer inte här-dogmen"

Annons

Terrorhotnivån i Sverige höjdes på onsdagen från en trea till en fyra på en femgradig skala. I klartext betyder det att man gör bedömningen att det finns planer på terrorbrott och att det finns någon eller några personer här som har förmågan att genomföra attacker.

När inrikesminister Anders Ygeman deltog i SVT:s nyhetssändningar på torsdagsmorgonen underströk han återigen vikten av att inte låta rädslan ta över. Är vi rädda och begränsar oss vinner terroristerna, menade han.

Budskapet från polisen är lika entydigt. Var uppmärksamma men lev som vanligt.

Kanske är det så att idén om hur det är att leva som vanligt står inför en förändring i Sverige.

Just nu är nog ingen naiv om att terrorn kan nå ända hit. Inte efter händelserna i Paris.

Inte efter de tydliga budskapen om höjd hotnivå.

Just nu är polisen mer synlig än vanligt. Tidningshusen i Gävle står under polisbevakning till exempel liksom strategiska platser runt om i landet där det rör sig mycket folk, som centralstationen i Stockholm.

Så småningom, om hotet förhoppningsvis avvärjs, kommer vi att återgå till en mer normal vardagslunk. Då gäller det att inte halka tillbaka i svensk naivitet och att hålla oss fast i "det händer inte här-dogmen".

Att bekämpa terrorism handlar om att förebygga radikalisering och att förhindra våldsbejakande extremism. Terrorresor måste förhindras.

Anders Ygeman skrev om en rad förslag kring detta på DN Debatt tidigare i höstas. Terrorism måste förhindras, förebyggas och försvåras skrev han och föreslog bland annat att möjligheterna till elektronisk avlyssning utökas och att insamlingar till terroristorganisationer och resor i syfte att begå terrorbrott kriminaliseras.

Och så självklart: de konkreta hoten måste avvärjas. För det krävs resurser. Polisen måste stärkas. Det måste bli slut på usla arbetsvillkor och löner för en hårt pressad yrkeskår.

LÄS MER: http://www.st.nu/opinion/ledare/polisen-har-fatt-nog-av-daliga-loner-och-usla-villkor

Regeringen måste hitta en balansgång där vi inte förblindas eller förlamas av rädsla men där heller inte naiviteten tillåts ta över.