Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övergödningen ett problem – men svårt tro att enskilda avlopp är den stora boven

Övergödningen i våra vattendrag har blivit ett stort problem och målas upp i medierna av olika aktörer där man pekar ut möjliga miljöbovar. Många pekar ut de enskilda hushållsavloppen på landet som en stor bov till våra övergödda hav och sjöar, vilket jag står mig lite frågande till.

Jag är så pass gammal så jag vet hur vi levde på landet för en liten tid sedan. När jag växte upp stod det djur i ladugårdarna i var och varannan gård. Hushållen var stora med barn och åldringar som gick ut på dass och gjorde sina behov rakt på marken – lika som djuren gjorde i ladugårdarna och sedan mockade man ut skiten till gödselstacken.

På våren körde man ut skiten på åkrarna och ibland ända ut till vattendragen.

Läs även: Orenat vatten släpps ut i våra hav och sjöar – enhetliga regler för avlopp kan minska algblomningen

Tvättade oss gjorde vi också, fast inte så ofta och grundligt som nu och även våra kläder blev tvättade. Vattnet som vi drack och tvättade oss i, hämtades upp ur en brunn på gården och inte blev vi sjuka av vattnet.

Nu är de flesta ladugårdarna tomma och gårdarna innehåller långt färre människor och en del gårdar står helt tomma. Vi har numera bad/dusch och wc på landet där allt samlas i en brunn och där en slambil hämtar upp det vi samlat ihop under ett år. Spillvattnet rinner ut till en infiltration som ska rena vattnet – och det är väl där skon klämmer, och det är väl där många vill tjäna sig en slant, då de menar att infiltrationen är otillräcklig i många hushåll.

Läs även: VVS-fabrikanterna varnar: Tusentals enskilda avlopp i länet olagligt undermåliga

Att övergödningen är ett problem som måste lösas förstår de flesta, men om det är de enskilda avloppen som är den stora boven har jag väldigt svårt att tro.

Däremot har jag sett att vårt jordbruk med konstgödslingen fått en stor påverkan i vår fauna. Ja, även det moderna skogsbruket har gödslat skogar och vattendrag ända in i vår tid. Skogarna har skövlats och därmed har det i min mening bidragit till att vattendragen och haven drabbats av övergödning.

Men så klart, det är alltid lätt att slå på den lilla människan och särskilt på dem i glesbygden.

Flinta

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel