Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Overkliga förväntningar på julen

Så ser jag mig själv slå in små, små fina paket att knyta fast i sonens kalender. Känner doften av hyacinter trängas undan av lussekatterna som gräddas i ugnen och hör körens stämsång medan stearinljusen krymper. Stora snöflingor dalar mot marken och julfrid sprider sig bland ståtliga amaryllisar och vitklädda flickor med glittrande hår.

Men det är bara i fantasin. För i verkligenheten blir paketen knöliga och fula när jag slår in dem sent på kvällen innan den 1 december. Jag sliter ilsket i degen när katterna ska bakas och givetvis saknas någon ingrediens trots att jag skjutit fram baket för att hinna köpa saffran som jag glömt gång på gång. Luciatågen skimrar förbi utan att jag riktigt kan höra vad de sjunger, som om jag snabbspolar filmen. Klappjakt i överfyllda butiker där kön ringlar sig lång medan jag svettigt låter ett öga vila på klockan som rusar.

Tempot ökar för varje dag. Släktingar besöks, klappar byter plats och maten som tagit form pressas in i kylskåpet. Det rasslar till när aftonen är inne, barnen upplever en låååång dag av väntan, jag hinner knappt blinka.

Julfriden jag väntat på infinner sig först i kyrkbänken vid en midnattsgudstjänst. Lukten av gammal träkyrka möter doften från tända stearinljus och kantorn spelar O helga natt lite för högt. Och då är det liksom för sent. Det är dags att ta nya tag och samla ihop julklappspapper, presenter och minnen för att åka hem till den barrande granen.

Men i år ska jag planera bättre och vara ute i god tid, kanske sänker jag till och med mina högt ställda förväntningar. För jag ska få till den där himla julfriden, riktigt snart.

En fridfull jul önskar jag er.

/Kristina Forsström, reporter.