Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överläkare i Sollefteå: "Stockholmsprofessorn kommer med felaktiga påståenden om förlossningsvården"

Med anledning av barnläkaren och professorn Jonas F Ludvigssons uttalande i nyhetstexten i ST 27/3 med rubriken "Det är rätt att lägga ner BB i småorterna".

För Plus-kunder: Förlossningsläkarnas ilska efter kritiken: "Vi känner oss svartmålade"

Det är farligt att uttala sig om det man inte vet och gömma sig bakom professortitel.

I dag 28/3 har sjukvårdsminister Gabriel Wikström kallat till ett möte om förlossningsvården i Sverige. Bland annat kanske för att frågan har blivit riksaktuell genom nu kända protester mot stängning av ett av Sveriges mest välfungerande BB – Sollefteå.

Läs även: Vansinnig dominoeffekt efter stängd förlossning – blivande mammor slussas runt

Samtidigt är det kris i förlossningsvården på många av Sveriges sjukhus.

Av oklar anledning tar nu Stockholmsprofessorn och barnläkaren Ludvigsson upp debatten och kommer med felaktiga påståenden, låter dramatisk med en underton av att det inte finns kompetens på små sjukhus. Sanningen är att kompetensen varierar beroende på vem som arbetar på respektive sjukhus. Till exempel låg Linköping och Sollefteå i topp trots olika storlek.

Läs även: Alla kommer inte att få hjälp på väg till BB

Att människor i Sollefteå och glesbygd protesterar mot stängning av BB är för att vi värnar om säker vård, inklusive för det nyfödda barnet. När förlossningsvården stänger försämras sjukvården för kvinnor i alla åldrar.

I debattartikel i Aftonbladet 27/3 skriver barnläkare Ludvigsson att lång resa till förlossning skulle vara ett pris värt att betala för att alla nyfödda barn ska få den vård de behöver.

Den förlossningsvård Ludvigsson drömmer om har just funnits i Sollefteå med kompetenta barn- och narkosläkare i tjänst dygnet runt, flera med mångårig erfarenhet bland annat från Karolinska om det kan lugna.

Sollefteå har haft erkänt mycket goda resultat när det gäller patientsäkerhet och nyfödda barns hälsa under många år – se statistik Socialsyrelsen/SFOG (Svensk förening obsterik/gynekologi).

För Plus-kunder: Emma tvingades föda i bilen på väg mot BB – berättar själv om mardrömmen: "Värsta jag har varit med om"

Nedläggning av Sollefteå förlossning handlar inte om vårdkvalitet utan om makt över sjukvården.

Med respekt för professor Ludvigssons kompetens misstänks att artikeln är beställningsverk från de som vill försvara centralisering av förlossningsvård.

Avstånd till sjukhus har självklart betydelse, annars skulle vi bara ha två–tre sjukhus i Sverige där allt kan göras.

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Jonas Ludvigsson säger att han bor på landet. Han bor i södra Sverige nära Örebro/Eskilstuna, Karlstad/ Västerås, stora fina vägar omkring och sällan hala isiga, spåriga som i Ådalen. Det handlar inte som Ludvigsson skriver om fem till tio mil extra utan om det dubbla på sämre vägar.

Om förlossningsvården skall förbättras är det viktigt att sjukvårdsminister Gabriel Wikström och svenska vårdpolitiker får så objektiv information som möjligt.

När det är kris i förlossningsvården är det fel att lägga ned välfungerande enheter med bra resultat.

Judit Sundström

Överläkare kvinnokliniken Sollefteå

Tomas Björk

Överläkare kvinnokliniken Sollefteå

Britta Björsell

Överläkare barnkliniken Sollefteå

Läs fler åsikter kring nedläggningen av Sollefteå BB:

Barn är vår framtid – hur tänker ni egentligen?

Var är vi på väg när BB byts mot bilförlossningar?

Vakna – det är inte Erik Lövgrens fel

Skräm inte upp blivande föräldrar – att föda barn är naturligt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel