Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överläkarens farhågor: "Stänger ni förlossningen stänger ni hela Sollefteå"

– Stänger ni förlossningen stänger ni hela Sollefteå.
Överläkare Judit Sundström skräder inte orden utan ser stora farhågor om BB försvinner från Sollefteå sjukhus.

TV : Se intervjun med Judit Sundström från 20 september, när personalen informerades om förslaget att stänga BB i Sollefteå.

– Se vad som hände i Söderhamn och Bollnäs. Först tog de BB sedan försvann hela sjukhuset. Jag och en kollega till mig här i Sollefteå, Karin Smedlund, var själva med om det i Bollnäs.

Läs också: BB-läkare från Sollefteå stoppas i landstingets nämnd: "Anmärkningsvärt och skandalöst"

Judit Sundström är övertygad om att det kommer att bli ett liknande scenario i Sollefteå om det här förslaget klubbas igenom i landstingsfullmäktige i slutet av den här månaden:

– Jag kommer att leta fram alla namn och ringa de politiker som ska fatta det avgörande beslutet i landstingsfullmäktige. Det kan väl ändå inte vara meningen att de som vi röstat på, och som har ett samhällsansvar också, vill omvandla Sollefteå från en stad till en by, frågar sig en tydligt oroad Judit Sundström.

Beslutet i Hälso- och sjukvårdsnämnden slog inte ned som en bomb. Men Judit Sundström blev ändå förvånad när hon fick beskedet. Hon trodde i sin enfald att de synpunkter som förts fram från Sollefteå hade påverkat beslutsfattarna så till den grad att de skulle rösta emot förslaget.

– Beslutet gjorde mig fruktansvärt ledsen och besviken. Jag ringde direkt till förlossningen och pratade med en barnmorska. Vi grät båda två i telefonluren.

Judit Sundström belyser gång på gång vilka samhällskonsekvenser det här kommer att få som hon själv uttrycker det, för Sollefteå om farhågorna som de har besannas i landstingsfullmäktige om några veckor.

– Först och främst anser jag det vara ett brott mot kommunallagen eftersom det blir ojämn vård i länet. Sedan kommer Sollefteå stad att bli utarmat. Det kommer att innebära minskad inflyttning och utökad utflyttning vilket även medför minskade skatteintäkter.

– Jag har en kollega som flyttat hit till Sollefteå, långt bort från sin hemstad, för att göra sin AT-tjänst och hon har planerat sin framtid här. Hon är ung och gravid, men ser om det här förslaget går igenom ingen framtid i Sollefteå utan har aviserat att de kommer att flytta om BB försvinner, säger Judit.

– Men, understryker hon. Det här handlar inte bara om unga, gravida utan innefattar kvinnor i alla åldrar med till exempel gynekologisk cancer.

Förslaget att permanent stänga förlossning, slutenvård och operationsverksamhet inom kvinnosjukvården vid sjukhuset i Sollefteå togs fram av sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson.

Läs också: Personal på förlossningen rasar mot politiker: "Går helt mot regeringens satsning"

Verksamhetschefen Marjo Dahmoun presenterade förslaget för personalen i Sollefteå för ett par veckor sedan.

– När förslaget presenterades befann sig Nina Fållbäck Svensson på semester. När det sedan kommer upp i Hälso- och sjukvårdsnämnden är Marjo Dahmoun, vår chef som ska föra vår talan inför politikerna, också på semester. Är inte de här ledigheterna planerade så är det i mina ögon en väldigt konstig slump.

– Det känns fegt av dem att inte våga möta oss.

Judit Sundström poängterar att hon och hennes kollegor i Sollefteå ingalunda gett upp hoppet. Innerst inne har hon en känsla av att politikerna i slutändan inte förverkligar det här hotet:

– Som jag sa tidigare, de har ett samhällsansvar och vill nog kunna se sig själva i spegeln i framtiden också.