Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överraskning av svenskan - personligt världscuprekord i Ruhpholding

Efter Torstein Stenersens briljanta lopp fanns hopp om att Mona Brorsson skulle klättra en nivå. Trots bra åkning och skytte sänkte dock en bom drömmen om ett nytt personbästa. Det var i stället en annan svenska som visade fin form.

Annons

Ingela Andersson överraskade på damernas 15 kilometer distans i Ruhpholding. Vid sista skyttet var hon 25:a, cirka fyra sekunder efter Mona Brorsson som då gått i mål som bästa svenska. Men Andersson tappade på sista varvet och gick in som 28:e. Det var hennes bästa notering i ett världscuplopp och därmed behöll Mona Brorsson sin ställning som bästa svenska.

– Det är kul att se hur fort det går för de bästa. Och det går ju att hänga på, jag har det i mig, säger Andersson till TV4 Sport.

Brorsson låg på elfte plats när hon gick in på sista skyttet men då blev pressen för stor. Hon missade sista skottet och stannade därmed på 19 träffar efter i övrigt felfritt skytte. Hennes bästa placering i världscupen är en 23:e plats och det såg ut som att hon skulle ta sitt personbästa när hon gick i mål på 16:e plats.

Allteftersom föll hon dock ner i resultatlistan när mer åkstarka åkare hade färre eller lika många bom kom in före Brorsson. Därmed missade hon både sitt personbästa och chanserna till att åka masstarten på lördag.

– Jag höll inte riktigt. Det var lite nervositet tror jag. Jag försökte ta om men jag slarvade bort det, säger en besviken Mona Brorsson, till TV4 Sport.

– Jag sköt jättebra men jag var nervös i dag, fortsätter hon.

I första skyttet var Linn Persson, som vann svenska folkets hjärtan under världscupen i Östersund, sjua. Hon var snabbare än Mona Brorsson och såg stabil ut i skyttet. Men på tredje skyttet blev det en olycklig bom och därmed tappade hon rejält i placeringarna. I sista skyttet tappade hon fokus och fick med sig tre straffminuter.

– Det var dåligt gjort, det var inte bra. Jag fick läge i första men jag tror jag låg fel på det andra, säger Linn Persson, som totalt drog på sig fem straffminuter, till TV4 Sport.

– Det är tungt att veta att man har de där minuterna på sig. Man behöver inte det riktigt. Efter sista skyttet försökte jag haka på Ingela men jag var riktigt stum, fortsätter hon.

Unga Sofia Myhr, som debuterade i världscupen förra helgen och framför allt behöver erfarenheten av internationella tävlingar, hade två bom i första skyttet. Hon tappade fokus på skyttet fortsättningsvis och hade till slut fem bom.

– Jag är inte nöjd med dagens lopp, särskilt inte med skyttet. Jag har skjutit bra hela veckan och det är jättefina förhållanden men det funkade inte i dag. Jag kände mig osäker på vallen. Då blir man passiv och då blir det lätt bom, säger Myhr till TV4 Sport.

Finskan Kaisa Makarainen åkte upp sig trots en bom och straffminut upp till ledning. Men italienskan Dorothea Wierer visade fantastisk form både i skyttet och i spåret och hon tog över ledningen från finskan med nästan en minut och kunde säkra segern.

Med placeringar inom topp 30 blev det världscuppoäng för både Ingela Andersson och Mona Brorsson.

Fotnot: Topp 40 får världscuppoäng. För att köra masstarten krävs en placering bland de fem bästa av de som inte ligger topp 25 i världscupen. Elisabeth Högberg saknades i det svenska laget på grund av sjukdom.

Läs också om Torstein Stenersens magnifika lopp på herrarnas 20 kilometer distans under onsdagen.

Placeringar

1) Dorothea Wierer (ITA)

2) Kaisa Makarainen (FIN)

3) Gabriela Soukalova (CZE)

Svenska placeringar

25) Startnummer 22) Mona Brorsson, född 1990 i Koppom (Värmland), tävlar för Finnskoga IF, bor i Östersund

28) Startnummer 81) Ingela Andersson, född 1991, uppvuxen i Arvidsjaur, tävlar för K4 IF, bor i Östersund

70) Startnummer 29) Linn Persson, född 1994 i Östmark, tävlar för Bore Biathlon, bor i Östersund

84) Startnummer 68) Sofia Myhr, född 1995 i Bruksvallarna, tävlar för Hede

För fler skidnyheter och reportage, gilla Skidpuls på Facebook!