Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Översjuksköterskan och sladdertackan: Så gick det till på Sidsjöns sinnessjukhus

Med de gula tegelpaviljongerna som fond spelar Tina Johansson och Frida Lundström från Sundsvalls museum upp scener från 1940-talets Sidsjön. Intresset är stort. "Jag jobbade här i två omgångar och mycket som hände här var förskräckligt. Det sitter fortfarande i väggarna", säger före detta skötaren och konstnären Rolf Bengtsson.

När intendent Tina Johansson och hennes kollegor läste reportagen om Sidsjöjournalerna i Sundsvalls Tidning i början av juli åkte även museipersonalen till Landsarkivet i Härnösand för att ta del av de första patientanteckningarna från sjukhuset.

Läs mer här: Vad hände på Sidsjön - nu kan journalerna berätta

Läs även: Journalläsning som förpliktigar

– Det är en så viktig historiebeskrivning om en plats som har vävts in i så mycket mystik. Nu får vi veta en del av vad som egentligen hände och om den utsatthet som omgärdade många människor, säger Tina Johansson.

Många kvinnor togs in på Sidsjön. En del var väldigt unga, andra var småbarnsmammor och en tredje grupp var kvinnor i klimakteriet vars sömnlöshet, svettningar och humörsvängningar inte tycktes pass in i mallen för hur en välartad individ skulle uppträda.

– Det fanns mycket oro och ångest. Det var krig i Europa, många män gjorde militärtjänstgöring och kvinnorna fick själva klara allt som hade med hemmet och barnen att göra. De lyssnade på radion och var skräckslagna över krigshotet, mörkläggningen och allt annat som förknippas med den tiden.

Konstpedagogen Frida Lundström har iklätt sig rollen som en ung, förslagen och karltokig kvinnlig patient som pratar sig fram och lyckas lista ut hur man kan blidka personalen, få favörer och samtidigt skaffa sig vänner bland de andra patienterna.

– Men hon måste steriliseras nu, det förstår ni väl. Inte är hon gift heller och nu är det sjätte gången hon kommer hit med en sådan här stor mage, säger Tina Johansson i egenskap av översjuksköterska.

Ett 50-tal personer följer med på vandringen och i områdets utkant når gruppen avdelningen "Stormen", där rättspsykspatienterna vårdades.

– Här blandades svindlare, sol och vårare och lumpare som hade avvikit med mördare och psykopater. Här fanns också en ung pojke som vid några tillfällen hade smitit från sitt arbete. Honom kände man sig också tvungen att sterilisera.

I Uppsala pågick den arvs- och rashygieniska forskningen och den allmänna uppfattningen var att det skulle satsaa på människor med goda kvalitéer. Sverige skulle i framtiden befolkas av en elit.

Läs också: Förlupna lumpare, pedofiler och bedragare – här är de som utreddes på "Specialen"

Efter drygt en timme är den historiska vandringen slut. Det stora intresset resulterar i att det kommer hållas ytterligare tre föreställningar under september. När sällskapet är tillbaka vid kaféet vid Sidsjö hotell och konferans tar hotellchefen Malin Wermelin över mikrofonen. Den som vill kan stanna för att fika och samtala om dåtidens psykvård.

– Patienterna flyttade ut härifrån under 1990-talet och 2005 köptes hela området upp av privatpersonen Hans Bark, numera vd för Sidsjö fastigheter. I stället för 900 patienter är det nu 800 friska och levnadsglada barn som går i skola här på området. Det finns två skolor, fyra förskolor, vårdcentral, hotell och olika utbildningsverksamheter. Det renoveras ständigt och byggs bostadsrätter. Det här har de senaste åren utvecklats till ett fantastiskt område, säger Malin Wermelin.

Läs även: Överläkarens son berättar om sin barndom på området