Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överskott med drygt 5 miljoner

Humanistiska nämnden gjorde ett överskott med drygt 5 miljoner kronor 2015. Det visar budgetuppföljningen som presenterades för några veckor sedan.

Det är inte många minustecken på listan som verksamhetsplanerare Kenth Åström redovisat för humanistiska nämnden gällande utfallet av 2015 års verksamhet.

Den mest negativa ekonomiska överraskningen svarade Komvux för, som gjorde ett underskott på 675 000 kronor. Även fritidsförvaltningen hamnade på fel sida om nollstrecket, dock med endast 60 000 kronor.

Utöver det så finns bara svarta siffror på listan som redovisats för politikerna, vilket bland annat förklaras av att man sluppit investeringskostnader för ombyggnationerna i Ljungaverk och Torpshammar.

– Vi hade budgeterat för avskrivning av en kapitaltjänst där, men den investeringen lades på Åfa i stället. Det betyder att vi i stället får betala högre hyra under ett antal år, men att vi fick ett överskott med 800 000 kronor där i 2015 års budget, säger Kenth Åström.

Andra förklaringar som nämns är att man har haft tjänster som stått vakanta under hela eller delar av året, vilket inneburit ett överskott med 1,2 miljoner kronor. Även gymnasiesärskolan blev 1,1 miljoner kronor billigare då antalet elever varit färre än budgeterat.

– Sedan har vi också haft lägre kostnad än budgeterat för elever som fullgör sin skolgång utanför kommunens skolor, säger Kenth Åström, som ser flera orsaker till det.

Bland annat så har färre elever valt att studera vid fristående skolor, vilket betyder att de elevkostnaderna stannar i den egna verksamheten. Samtidigt har flera familjer som med barn inskrivna på skolor i andra kommuner valt att bryta upp och flytta efter.

– Vi ser också att något färre gymnasieelever än beräknat har fullgjort sin utbildning utanför kommunen, vilket betyder att något fler än budgeterat har valt Bobergsgymnasiet, säger Kenth Åström.