Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervikt blir allt vanligare bland djur

Allt fler husdjur lider av fetma.
Även om djurägarna menar väl så innebär övervikten en ökad risk för hjärtsjukdomar, diabetes och leversjukdomar.
– Fem kilos övervikt på en labrador motsvarar 30–35 kilo hos en människa, säger djursjukskötare och hundfysioterapeut Anna Wikbladh Granath.

Var tredje hund är överviktig. Och antalet feta husdjur ökar ständigt.

– Jag tror att det följer trenden i samhället. Fetma ökar ju hos barn också, säger Anna Wikbladh Granath, legitimerad djursjukskötare och hundfysioterapeut.

Framför allt handlar det om okunskap om foder.

– De motioneras säkert rätt men många hundar får ett foder med mycket större kaloriinnehåll än vad de behöver, säger Anna Wikbladh Granath.

Och alla extra intag måste tas bort.

– Många hundägare säger att när vi äter en kvällsmacka måste ju hunden också få. Men ingen hund blir lyckligare av det. Oavsett hur många smörgåsar man ger, kommer hunden att fortsätta tigga, säger veterinär Maria Granar.

Och man ska vara vaksam på allt hunden stoppar i sig, menar de.

– Bor man på landet och har en hund som äter hästbajs, så är det också kalorier. Och det finns många produkter på marknaden nu som påstås vara bra för hundens tänder, till exempel, så ger man kanske hunden två sådana varje dag utöver det vanliga fodret, men de innehåller också kalorier, säger Anna Wikbladh Granath.

Man ska inte se för lätt på att hunden väger några kilon för mycket.

– Om en labrador har fem kilo extra, motsvarar det 30–35 kilos övervikt för en människa. Om man förklarar det så, förstår många hundägare allvaret, säger Anna Wikbladh Granath.

Anna Klintasp