Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

P 4 bjöd till kulturdebatt

P 4 Västernorrland, som en tid borrat djupare i länets kulturdebatt, avslutade radioserien med ett panelsamtal i Kulturmagasinet i fredags.
Den gav en bild av hur länets kulturdiskussion ljuder just nu. Meningsskiljaktigheterna tycks främst finnas mellan stad och glesbygd.

I panelen fanns Monica Fällström (S), landstingspolitiker, Mia Tejle från amatörteaterrörelsen, Mikael Flodström, vd för Scenkonst Västernorrland, Alveola Ämting från Härnösands fria kulturförening och konstnären Björn Gimstedt från Sundsvall.

Alla är kulturverksamma på ett eller annat sätt och menar att kultur är bra för länet.

– Som politiker ser jag kopplingen mot folkhälsan. Det är konstaterat att man blir piggare och friskare av att ta del av kulturutbudet. Det ger arbetstillfällen och intäkter när vi besöker kulturevenemang samt gör länet attraktivt, sa Monika Fällström.

– Många skulle nog inte vilja leva i det här länet om inte kulturen fanns, sa Mia Tejle,

I Umeå resonerar både kulturlivet och politikerna likadant: utan ett rikt kulturliv vill inte folk bo där, och då blir det inte heller någon fart på näringsliv och kommunutveckling. Mikael Flodström tog upp sambandet kultur, bildning och kreativitet - där det finns mycket kultur snurrar också näringslivet.

Riktigt lika enig var man inte kring hur kulturpengar ska fördelas. Mia Tejle tyckte att breddkulturen borde få en större del av kakan, och Alveola Ämting tyckte att lika gärna som glesbygdsborna förväntas åka till stan för att se kulturevenemang kan stadsborna åka till Näsåker och Nordingrå ibland. Men alla var överens om att spets- och breddkultur behöver varandra, och flera var trötta på att så mycket kraft går åt till att diskutera stad mot landsbygd-perspektivet.

Björn Gimstedt tyckte att storskalig kultur måste koncentreras till centralorter.

– Jag som konstnär kan inte överleva på att bara ställa ut här, jag måste till storstäderna också. När jag jobbar som hantverkare betalar staten halva lönen. Varför inte införa ROT-avdrag för kultur? sa han.

Flera såg faran i att samhällets resurser alltför ensidigt satsas på en sak. Om allt läggs på kultur vissnar andra blommor, och om allt läggs på vård eller infrastruktur får vi en fattigare tillvaro.

– Om man bara bygger motorvägar får vi ett tråkigt land för alla utom den som älskar att köra bil, sa Mikael Flodström.

Som så ofta efterlystes fler mötesplatser - och mer samarbete.

– Vi har ett tydligt uppdrag att nå barnen i länet, men vi upplever inte att skolan har samma uppdrag att ta emot oss, sa Mikael Flodström som exempel.