Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På järvspårning i Vildriket: "Där du sitter stod järven"

Järven är på väg tillbaka i de svenska skogarna och man hittar företrädelsevis djuret i samma områden som vargen rör sig. Vi följde med Länsstyrelsens naturbevakare när det skulle sätta upp järvkameror i skogarna i norra Hälsingland.

På 1960-talet var järven nästan utrotad i Sverige men sen den fridlystes i slutet av årtiondet har den sakta börjat komma tillbaka. Bland annat hittas järven i områden där det finns varg.

TV+TEXT: Här kan du se hela veckans avsnitt av Vildriket.

Järven följer gärna i vargens fotspår och äter från de kadaver som vargar lämnar efter sig. Men det är inte främst tack vare vargen som järven ökar, utan det beror på jaktgroparna där jägarna lämnar jaktavfall.

Vildriket besöker en sådan plats i skogarna utanför Ramsjö i norra Hälsingland tillsammans med länsstyrelsens naturbevakare Hans Nordin. Där kontrollerar vi en järvkamera som satts upp av för att hjälpa länsstyrelsen att räkna det växande antalet järvar i länet.

Vi följer också med ut till ett nyfunnet älgkadaver och sätter upp en ny kamera.

Undrar du hur Idun och ungarna har det just nu? Här kan du följa björnidet dygnet runt.

Vildrikets sajt hittar du allt om veckans program och mycket annat.