Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"På julafton ska det bara vara mys"

Redan innan första advent plockades de första dekorationerna fram.
Med juldofter och naturens eget julpynt vill Helena Tjernström skapa en mysig känsla som minner om äldre tider.
– Jag är ingen trendtjej, säger hon.

När man kliver in genom dörrarna till familjen Tjernströms gula 1800-talshus i Kvissleby söder om Sundsvall möts man av en doft av jul. Apelsiner pyntade med nejlika, tända stearinljus och hyacinter bidrar till julstämningen. Det är också dofterna som är viktigast för Helena Tjernström när hon gör hemmet redo inför julen.

– Känslan jag försöker skapa är en gammaldags, mysig känsla, säger hon.

På olika ställen i det stora köket och matrummet syns enkla grenar och kvistar som dekorationer.

– Det behöver inte vara dyrt att julpynta, säger Helena.

Hon brukar komma i gång tidigt med dekorerandet, oftast innan advent.

– Jag vill pynta ganska mycket så jag börjar i god tid och gör lite eftersom. Jag vill inte att det ska bli stressigt, för då blir det inget kul, säger hon.

Hon beskriver julafton som "grande finale" efter alla förberedelser. I år firar familjen hemma tillsammans med barnens farmor och farfar. Och som vanligt vankas det julgröt – tomten får sig också en tallrik – och vid vedspisen hänger julstrumporna och väntar på att barnen ska vakna.

– När de kommer ner på morgonen finns det ett litet paket där.

Juldekorationerna är främst Helenas intresse, berättar hennes man Jocke medan han värmer på lite glögg – också en viktig julstämningsskapare hos dem båda. Men grankransarna som hänger på ytterdörren är det i alla fall han som tillverkat.

Intill kaminen där vedträna knäpper och sprakar står redan en julgran, enkelt dekorerad. När julen närmar sig får barnen fortsätta pyntandet. Redan första julen efter att hon flyttat hemifrån som nittonåring hade Helena en egen julgran.

– Jag tycker om alla högtider och pyntar inför alla fester och högtider, säger hon.

Mormors stickade tomtar kommer fram varje år, men det finns också några nya tillskott i julinredningen, bland annat några ljusstakar.

– Jag brukar ha många tända ljus. Jag köper hur mycket ljus som helst, säger Helena och ler.

Annars är mycket sig likt år efter år. Helena går inte efter trender, utan efter vad hon själv tycker om.

– Jag har alltid gillat den här vita, lantliga stilen. Jag kommer nog alltid att göra det, säger hon.

Paret flyttade in i huset från 1887 för drygt sex år sedan.

– Huset var inte i så bra skick, men det jag föll för var lugnet och känslan när man stod ute, säger Helena.

När de köpte huset hade de ännu bara de två äldsta av de fem barnen, men när det var dags att flytta in var Helena höggravid. Då hade de inget sovrum att sova i, så det fick bli madrasser på vardagsrumsgolvet i stället.

– Det var lyxigt att få sovrum sedan när det var byggt, säger Helena och ler.

Sedan dess har projekten avlöst varandra. Bland annat har de tagit fram gamla trägolv och tak som dolts av masonitskivor och öppnat upp köket där det tidigare fanns ett litet rum insprängt, och de har även öppnat dörröppningen till den breda trätrappan till övervåningen som tidigare stängts för.

– Projekten tar aldrig slut, säger Jocke Tjernström.

Helena driver också vid sidan om husfix och jobb bloggen Helenas hem med 300 unika besökare om dagen. Över 3 000 personer följer henne på Instagram. Hon står nu dessutom inför ett helt nytt sorts projekt. Hon är nämligen i startgroparna till att göra dekorationsintresset till sitt yrke. Nu i december öppnar hon webbutiken Helenas hem, där hon ska sälja bland annat festdekorationer till bröllop och dop. Hon har också planer på att erbjuda tjänster där hon planerar fester och dekorerar.

– Det ska bli väldigt spännande, det känns jättekul!

Alla projekt till trots – på julen är det lugn och ro som gäller.

– På julafton ska det bara vara mys. Man tar det lugnt och äter gott, säger Helena.