Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På tiden att även Centerpartiet hyllar Fälldin ordentligt

Centerledaren Annie Lööf Facebook-uppdaterade på onsdagen med en bild på sig själv och Thorbjörn Fälldin hemma i köket hos den sistnämnde samt informationen "Trevligt fikasällskap idag, fast för några år sedan. Nu på söndag fyller han 90 år. Skicka en grattishälsning till Centerpartiet så tar jag med dem när vi grattar honom i nästa vecka!"

Jo, det har blivit ett par koppar kaffe där vid "Sveriges mest kända köksbord" i Ramvik. Och nu för tiden kommer ju även partiledarna i den rörelse som Fälldin själv ledde under 14 år på besök…

Alla partier har sina ikoner, och vissa är bättre än andra på att hylla, uppmärksamma och vårda minnet av dem. När Socialdemokraterna har kongress förväntas alla före detta partiledare – oavsett om de är enormt populära (Ingvar Carlsson), fick sparken (Håkan Juholt) eller gått över till Kapitalet (Göran Persson) – sitta på främsta raden. Vid vissa evenemang, exempelvis i Almedalen, är även Olof Palmes änka Lisbet på plats; inget parti kan som Socialdemokraterna odla myten om Rörelsen och binda samman historien med nutid.

Märkligt nog har det andra folkrörelsepartiet i svensk politik varit väldigt dåligt på att hylla sina största ledare.

I alla fall när det handlar om Thorbjörn Fälldin.

I alla fall under 80- och 90-talen.

Thorbjörn Fälldin fick sparken av sitt parti – så har han uttryckt det själv – och han fick det efter att Centerpartiet backat i fyra raka riksdagsval under hans ledning och tappat positionen som det största partiet näst efter S. Centerpartiet var bara hälften så stort, sett till väljarstöd, då Fälldin fick lämna jämfört med hans första riksdagsval som partiordförande.

Det försvarar dock på inget sätt Centerrörelsens ovilja att uppmärksamma Fälldin.

Fälldin var mannen som gav det svenska folket ett alternativ till ett styre under Olof Palme och bröt det "eviga" socialdemokratiska maktinnehavet. Även om Fälldins regeringar sprack, ombildades och sprack igen, så var det Fälldin som visade att borgerliga partier kan ta makten tillsammans.

Under åren efter Fälldins partiledarskap var dock detta uppenbarligen inget som Centerpartiet ville skylta med.

En genomgång av vad Centertidningarna Södermanlands Nyheter, Länstidningen Södertälje, Östersunds-Posten, Hallands Nyheter, Hudiksvalls Tidning, Norrtelje Tidning och Skånska Dagbladet skrev om Fälldin på ledarplats i samband med 70-årsdagen 1996, ger exempelvis ett tunt material. Södermanlands Nyheter tyckte att det var dags för partiet att röka fredspipa med "Centerns storpappa" (SN 24/4 1996), medan Östersunds-Posten lät den tidigare industriministern Nils G Åsling skriva några värmande ord (ÖP 22/4 1996). I övrigt var det tyst.

Även det resoluta ställningstagande som Fälldin gjorde när en sovjetisk ubåt körde på grund i svenskt vatten – "Håll gränsen!" – har i efterhand satt förvånansvärt små avtryck i Centerpressens ledarkommentarer. I samband med 25-årsjubileet 2006 och 30-årsjubileet 2011 var ledarredaktionerna fullt upptagna med annat.

Ett par år senare publicerades förvisso antologin "Håll gränsen", som riksdagsmannen Emil Källström (C) var redaktör för (Fores, 2014), men mot bakgrund av den säkerhetspolitiska utvecklingen med tanke på Fälldins historiska betydelse är det förvånande att Centerrörelsens historiebruk när det gäller Fälldin inte har varit starkare.

Maud Olofsson tog över partiledarskapet för Centerpartiet 2001 inleddes dock en ny Fälldin-era (intressant att notera är att relativt många C-ledarsidor uppmärksammade Fälldins 75-årsdag, en månad efter att han gjort ett uppmärksammat besök på C-stämman där Olofsson valdes). Det handlade inte bara om de personliga kopplingarna – Olofsson var för Fälldin "Haralds jänta" (Olofssons far, Harald Olsson, var en av Fälldins nära förtrogna) – utan också om ett återupprättande av Fälldins politiska arv.

Maud Olofsson gjorde återigen Centerpartiet till ett tydligt borgerligt parti och var pådrivaren, skaparen och kittet som höll ihop den borgerliga Alliansen. Det gjorde att Centerpartiet till slut kunde återvända till Rosenbad som ett av fyra regeringspartier.

Centerpartiets respekt för Thorbjörn Fälldin återvände också. År 2008 publicerades slutligen den vänbok till Fälldin där den store politiske ledarens bedrifter skildrades ("En bok till Thorbjörn", Norrlands Universitetsförlag i Umeå).

Sedan 2006 – då Fälldin gjorde en kort, men bejublad, comeback i valrörelsen och drog storpublik under framträdanden i Örnsköldsvik och Umeå – har Centerpolitikerna slagits om att få audiens hos, bilder tagna med och någon form av politisk välsignelse av lantbrukaren som gjorde resan från Ramvik till statsministerämbetet.

Vid 90 års ålder behandlas Thorbjörn Fälldin som en ikon inom Centerrörelsen.

Med all rätt och verkligen på tiden.